Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Създаваме приятелства!

гр.Варна, тел. 052/622-271
За Космос Травел
Търсене
Главно меню
Байкал и Монголия -невъзможното преживяване!

16-дневна екскурзия
Байкал и Монголия

-невъзможното преживяване!
Екскурзия със самолет
Дати 15.08.2018

от € 3499 / 6843 лв.
Програма
Принтирай в PDF

Програма

 Байкал и Монголия  -  Невъзможното преживяване!

 

Недокоснатите  от човека места,  пощадени от нестройната мисловност на западния манталитет,  са  последното убежище на природната хармония. Казват, че наблюдателят променя обекта на своето наблюдение. Ние вярваме, че има и обратен ефект. Обектът облагородява наблюдаващия го по несравним и деликатен начин, приближавайки го до изначалната му природа. Усложняването е приемливо само когато чрез него се постига простота. Там искаме да ви заведем. Там, където времето не е житейска, а вселенска категория.

 

Период на пътуване: 15.08.2018 – 30.08.2018

 

Ден 1 Среща на летище София в 10.00 и полет за Москва в 12.30. Кацане в 15.35. Следва полет за Иркутск в 17.25.

 

Ден 2 Посрещане в Иркутск от фирмата партньор сутринта в 05.00 часа. Трансфер до село Листвянка /около 1 час/. Настаняване в хотела Анастасия. Време за освежаване и закуска. След кратка почивката се отправяме към музея на Байкал. Ще разгледаме историята на възникването, макети и целия животински свят на това необикновено езеро. В големи аквариуми ще видим местната есетра и много други редки риби. Следва  посещение на  Нерпинариум -  единственият в света сладководен тюлен – Нерпа живее тук. Много е трудно да се види  в естествената му среда заради неговата плашливост, ето защо е направен и този атракцион. Продължаваме с разходка из Листвянка. Ще се срещнем с Тюрюмини – семейство обединено от творчество, туризъм и спорт. Те отглеждат специални породи кучета и коне. Ще разгледаме работилниците им, а тези които желаят ще могат да пояздят кон /срещу допълнително заплащане/. На обяд ще похапнем местни блюда. След това ще посетим най-големия пазар за риба в Байкал. Разходка покрай брега. Вечеря. Нощувка.

Ден 3 След закуска  отпътуваме за Талици – един от най-големите музеи на открито в Русия. В него са събрани многобройни паметници разказващи историята на народите от източен Сибир за периода от 18 до 20 век. Обядваме в руски „трактир“ – малък местен хотел. След връщане в Листвянка се качаме на катер за неповторима петчасова разходка в езерото, по протежението на старата железопътна линия, построена още от времето на Петър I. Смята се, че тук е потънало и златото на Колчак, чието търсене ще оставим за друг път. Вечеря по желание на кораба или в местен ресторант.  Нощувка.

 

Ден 4 Отпътуваме за остров Олхон.  Преходът ще се извърши с катер тип Комета и ще продължи 4 часа. Пристигаме в Загли,  след което се качваме на УАЗ, който ще ни отведе до село Хужир. Там се настаняваме в хотел Райски. Обяд. След него разглеждаме селото и прословутата скала Шаманка. Легендата разказва, че стопанинът на острова живее в нея. Мястото е магическо и едно от най-известните като става дума за Байкал. Тук пристигат шамани от целия свят, защото се усеща особена енергия. Смята се, че тук обитава „Силата“. Вечерта продължава с вечеря и сладък сън на този необяснимо красив остров. Нощувката е в дървени къщички.

 

Ден 5 След закуска се отправяме на дълга екскурзия с местната машина УАЗ до най-северния нос на острова, наречен Хобой. Обядът се състои от прочутата сварена на огън рибена супа от Омуля – ендемичен вид пъстърва, живеещ само в Байкал. От това място се вижда най-дълбоката точка на езерото, както и се разкриват удивителни гледки във всяко направление. Връщане в лагера. Вечеря и нощувка.

 

Ден 6 След закуска  свободно време за наслада на прекрасната природа или къпане в езерото. След обяд се качаме на катери и минавайки през пролива Мало море, посещаваме близките острови. Там ще видим местообитанията на чайки и рядък вид корморани. Ще видим също и будистка ступа на просветлението, построена през 2005 година от местните последователи на будизма.  В края на деня пристигаме в Хужир-Нугайския залив.  Настаняване в бунгала - комплекс Чар. По желание парна баня на брега. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 7 След закуска отпътуваме за Иркутск. По път посещаваме Тажеранските степи. Те наподобяват много на Казахските такива. На  11 километра северно от залива Ая, се намира центъра на масива. В района на нос Орсо и Улан-Нур на един квадратен километър се откриват около 150 различни минерала. Възрастта на масива е около 460 милиона години.  Ще видим и скални рисунки в свещената за бурятите планина Ерд. Те считат планината за извор на тяхната сила.Там на всеки 4 години се провеждат прочутите Ердински игри. Обядът е с бурятски блюда. Продължаваме за  Иркутск. Следва разглеждане на града. Турът започва с посещение на сибирския острог – укрепление направено от първите заселници, с цел защита и преживяване в тези негостоприемни особено през зимата места. Запознаваме се с историята на сибирското заселване. Следва разглеждане на типичен сибирски дом с неговата неповторима архитектура /сибирское зодчество/, където узнаваме историята на руско-американската компания през 17 и 18 век, която има принос в усвояването на Сибир. Вечеря. Вечерта около 21 часа отпътуваме с влак /спални вагони/ за Улан Уде – столицата на Бурятия.

 

Ден 8 Пристигаме в града около 5 часа сутринта. Трансфер до хотел Бурятия. Закуска и почивка. Следва разглеждане на града, което започва с Етнографския музей. Бурятия е много различна съветска република. Освен всичко друго по-голямата част от местното население изповядва будизъм. Обяд. Следва посещение на най-красивия будистки манастир – Ринпоче Багша. От него градът се вижда като на длан. Връщане в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 9 След закуска се отправяме към Иволгинския манастир /45 мин./ – главния храмов комплекс на будистите в Бурятия.  Участие в утринната служба. Разходка из манастира. Среща с лами, астролози и тибетолози. Ще видим и тялото на Нетленния и Драгоценен Лама Итигелов. През 1927 г, на 75-годишнината си, върховния лама на Бурятия се оттеглил от високия си духовен пост и станал обикновен монах. Тогава аскетът започнал да се готви за напускането на този свят – спазвал определен хранителен режим, вземал определени билки. Накрая той заел поза за медитация и поискал да го положат в съндък под земята. Оставил и подробни указания какво да правят след това с тялото, намиращо се в транс. Дал заръка да го извадят от земята след 50 години и той обещал да се върне в тялото си. След 75 години през 2002г, тялото му е извадено от земята и като по чудо не само не е разложено, но и жизнените му функции са напълно запазени. Дори сърцето му бие в забавен режим. Съдбата на този човек е доказателство, че духът е по-силен от материята. Мястото е свещенно за местните будисти и повод за поклнонение на вярващи от цял свят. Следва преход до  град Тарбагатай /1 час/ в забайкалието. По път ще спрем в планината Омулева/ наричана по народному „Спящия лъв/“. Кратка разходка в планината. Следва посещение в музея на староверците или старообрядци./ Самите старообрядци казват, че именно тяхната вяра е православна, а църквата наричат нововерци или никониани. Основните „крила“ на старообрядчеството са три: признаващи необходимостта от изграждането и съществуването на духовенство (или т.нар. свещеническо крило); отричащи необходимостта от посредници между човек и Бог и единоверците. В старообрядчеството има няколко десетки учения и още повече течения. Върху  кръста на староверците не стои  изображението на Христос, тъй като той символизира  човешката голгота и способноста за подвиг в името на вярата. Кръстът с изображението на Христос се смята за икона и не бива да се носи. При староверците църковното шествие се извършва по посока на Слънцето. То символизира Христос (даващ живот и светлина). По време на реформите, законът да се извършва църковното шествие срещу слънцето бил възприет от тях като еретически.  За тях лошото изпълнение на работата е грях. Трябва да се признае, че това влияе благоприятно върху материалното им положение. Староверците, приемат необходимостта от изграждането и съществуването на духовенство и признават свещеническите санове на новата църква за действащи. Свещеник, преминал към тях, си съхранявал сана. Следва посещение на Меркитската крепост – уникален комплекс от природни творения, които местното племе меркити са ползвали за отбранително съоражение, както и местността Тайхал. Тук племето  се отбранявало от похожденията на Чингиз Хан. Връщане в Улан Уде. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 10 Закуска и свободно време из столицата на Бурятия. В 15.45ч. се качваме на влака Москва-Пекин. Много книги са написани за пътуването с влак в Сибир. Следващите 15 часа ще усетим истинската романтика на това преживяване.

 

Ден 11 Сутринта рано пристигаме в Улан Батор. Трансфер до хотела /Баянгол 4*/ и настаняване. Закуска и кратка почивка. След това ще направим обзорен тур в столицата на Монголия. Ще посетим и Манастирът Гандан – главният храмов комплекс на тази страна. Най-голямата забележителност в него е 24 метрова позлатена статуя на Буда. С интерес ще изслушаме разказа на гида за Гелуг,  така наречената Жълта религия – местна школа на Тибетския будизъм.  След това ще посетим централния площад със мемориала  на Чингиз Хан, построен през 2008г. по повод 800 години от основаването на Монголската империя. Следва посещение на Историческия музей където е изложена в артефакти 2000 годишната история на тези земи. След обяд ще посетим двореца на последния монголски хан. В края на деня ще се изкачим на хълма Зайсан, откъдето градът се вижда като на длан. Вечеря в ресторант с монголска кухня. Нощувка.

 

Ден 12 След закуска потегляме към националния парк Терлеш /1 час/ - уникален по рода си със своите запазени природни красоти. На територията му няма населени места, а само няколко номадски семейства в селцето Терлеш. Паркът е известен и с многото естествени скали с екзотични форми - заек, спящ динозавър, четящ човек, а символът на парка е гранитна скала с форма на костенурка. Ще посетим и малък храм. По желание може да бъде организирано и яздене на кон. В края на деня следва вечеря с номадска храна и нощувка в юрта. Юртите са двуместни, като санитарните възли са извън тях като в къмпинг. Не може да си посетил Монголия и да не си усетил тръпката от нощувка в юрта.

 

Ден 13 След закуска се отправяме към националния парк Чонджин Болдог. Там ще се запознаем с монголско семейство живеещо в юрта. Ще се докоснем до живота на истинските номади.  Те ще ни покажат как отглеждат животните си и как обработват млечните си продукти. Ще видим Пражевалски коне в естествената им среда. За щастие те са били запазени от унищожение през миналия век. Същият ден ще се отдадем лежерно на свободно време сред местната природа.  Нощувка в юрта при същите условия.

 

Ден 14 В последния ни ден в Монголия се връщаме до столицата. Оставяме багажа си в хотела и с помоща на местния ни гид ще имаме възможност за покупка на интересни местни подаръци от вълна и кашмир.

След обяд в 16:00 часа ще се насладим на местно фолклорно шоу с униклани изпълнения на гърлово пеене и танци Масок. Денят ще завърши с прощална вечеря в монголски ресторант. Нощувка в хотел Баянгол 4*.

 

Ден 15 Закуска. Ранен трансфер до летището. Полет за Москва в 07:10ч. Пристигаме в Москва в 8:45ч. Оставяме багажа си в хотел на летището и се придвижваме до центъра на града, където продължаваме с пешеходна разходка до забележителностите. Свободно време до вечерта, когато се връщаме в хотела на летището. Нощувка.

 

Ден 16 Рано сутринта се чекираме на летище Шереметиево. Полет за София в 08:20ч. Пристигане в София в 11:35ч.  Край на програмата.

 

Цена на човек в двойна стая: 3499 Евро / 6844 Лева

Доплащане единична стая: 590 Евро / 1154 Лева

 

Цената включва:

·                    Самолетни билети с платени летищни такси София – Москва – Иркутск, Улан Батор – Москва – София. 10 нощувки и закуски в 3 и 4 звездни хотели, 2 нощувки в юрти двуместни със санитарен възел навън/като в къмпинг/ и 2 във влака Москва Пекин.

·                    Пълно изхранване обяди и вечери /с изключение на нощта във влака между Улан Уде-Улан Батор и последния ден в Москва/.

·                    Всички трансфери с УАЗ, автобус и влак.

·                    Входни такси за всички забележителности в програмата.

·                    Опитен български водач.

 

Цената не включва:

·                    Визи за Руската федерация и Монголия – към момента 70 щатски долара за Монголия и 140 лева за двукратна руска виза. Космос Травел оказва пълно съдействие за издаването на визите.

·                    Необходими документи за издаване на визите: Валиден паспорт 6 месеца след връщането, 3 снимки паспортен формат, анкета за попълване на апликации.

·                    Бакшиши за местните гидове и шофьори – около 30 долара /заплащат се само при добро обслужване на място/.

 

Предимства на програмата:
-Уникален тур с детайли за ценители и без аналог;
-Богата екскурзионна програма включена в цената и покриваща всичко най-интересно по маршрута. Разходки в катери по Байкал;
-Удобно годишно време. Възможност за къпане в Байкал;
-Опитен водач на групата,  запознат с местните вярвания, обичаи и традиции.

 

Забележка: Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.65 BGN. При промяна на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.

 

Условия:

·                    Минимален брой туристи: 15

·                    Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването.

·                    Записването за екскурзията става след сключване на договор и внасяне на депозит в размер на 2000 лева;

·                    Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;

·                    Начин на плащане: депозит – 2000 лева, втори депозит в размер на 1500 лв. е дължим до 28 февруари 2018 г., окончателно плащане – 60 дни преди тръгването.

·                    За деца под 18 г., пътуващи сами или с единия от  родителите, освен необходимия документ за самоличност, е необходима и нотариално заверена декларация на български език от двамата родители, че са съгласни детето им да пътува в чужбина, с телефон на нотариуса. Оригиналната декларация и 2 копия следва да се носят по време на програмата;

·                    Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;

·                    Туроператорът предоставя възможност за сключване по желание на клиента на допълнителна застраховка „Отмяна на пътуване“. Тази зстраховка се сключва срещу риска от отменено или пропуснато пътуване поради медицински или немедицински причини, независещи от волята на застрахования и непредвидими към момента на сключване на застраховката. Застрахователят възстановявa на застрахованото лице разходи за самолетни билети, хотелски резервации и други туристически и бизнес услуги, извършени предварително, които не могат да бъдат възстановени при отмяна на пътуването. Покриват се редица рискове, включително разходи за отмяна на пътуването; разходи за съкращаване или прекъсване на пътуването; разходи за закъснение или отмяна на самолетен полет.

 

**ТО Космос Травел ЕООД предлага  Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите, за съкращаване, прекъсване  и анулиране на  пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

 

Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.

 

Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туропеартора“  съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „Групама Застраховане“ ЕАД с адрес - гр.София, бул. „Цариградско шосе“ 47 А.

 

Номер на застрахователната полица за сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” – 7500170000547 до  22.10.2018г.

Запитване за резервация за тази екскурзия

Запитване за

Байкал и Монголия -невъзможното преживяване!

Дати: 15.08.2018
Вашето име
E-mail
Телефон
Моля, въведете
Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Възрастни
Деца
Уточнения
Сподели във Facebook Сподели
Запитване

Подобни екскурзии

Китай -
Разгадаване на енигмата

екскурзия със самолет
от € 1949 / 3812 лв.
от € 2299 / 4496 лв.
ЯПОНИЯ
-хармония и просветление!

екскурзия със самолет
от € 3389 / 6628 лв.