Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Създаваме приятелства!

гр.Варна, тел. 052/622-271
За Космос Травел
Търсене
Главно меню
Байкал и Монголия -невъзможното преживяване!

16-дневна екскурзия
Байкал и Монголия

-невъзможното преживяване!
Екскурзия със самолет
Дати 15.08.2018

от € 3799 / 7430 лв.
Програма
Принтирай в PDF

Програма

 Байкал и Монголия  -  Невъзможното преживяване!

 

Недокоснатите  от човека места,  пощадени от нестройната мисловност на западния манталитет,  са  последното убежище на природната хармония. Казват, че наблюдателят променя обекта на своето наблюдение. Ние вярваме, че има и обратен ефект. Обектът облагородява наблюдаващия го по несравним и деликатен начин, приближавайки го до изначалната му природа. Усложняването е приемливо само когато чрез него се постига простота. Там искаме да ви заведем. Там, където времето не е житейска, а вселенска категория.

 

Период на пътуване: 15.08.2018 – 30.08.2018

 

Ден 1 Среща на летище София в 10.00ч. и полет за Москва в 12.30ч. Кацане на летище Шереметьево в 15.35. Следва полет за Иркутск в 21:20 ч. По запиване можем да предложим и вариант за полет от летище Варна за Москва в 14.45, кацане на летище Домодедово в 18.00. Следва полет за Иркутск в 21:40 ч.

 

Ден 2 Посрещане в Иркутск от фирмата партньор сутринта в 08.00 часа. Трансфер до село Листвянка /около 1 час – 65 км./. Настаняване на кораб Олимп. Начало на круиза по Байкал. Изкачване по р. Ангара /4 ч./, покрай Байкалската околовръстна железница /дясно на борд/.  Навлизаме в Байкал до Шаман-камен /камъка на Шаманите, с която са свързани интересни легенди/. Спирка за наблюдение на 800-метровия тунел и опорната стена, построени в края на 19-ти век. Придвижване по западния бряг на езерото /6 ч./ до залив Песчаная и пешеходна разходка до съседния залив Бабушка, където се намира любим на много туристи от цял свят пясъчен плаж. Преход с кораба /45 мин/ до залив Сенная, до който е разположен Прибайкалския национален парк. Нощувка на кораба. Настаняването е в каюти по трима и четирима. 

Ден 3 Продължаваме круиза с 3 часов преход до скалата Саган-Заба. Разглеждане на скални рисунки на първобитни хора, възможно е спускане в пещерата при благоприятни условия. Следва 4 часов преход до остров Олхон. Влизаме в акваторията на Мало море през пролива Ольхонские ворота. Спираме за екскурзия на остров Огой и разглеждане на будистка ступа на просветлението, построена през 2005 година от местните последователи на будизма.

Нощувка в дървени къщички.

 

Ден 4 Разходка в  Хужир и към скалата Шаманка. Легендата разказва, че стопанинът на острова живее в нея. Мястото е магическо и едно от най-известните като става дума за Байкал. Тук пристигат шамани от целия свят, защото се усеща особена енергия. Смята се, че тук обитава „Силата“. Вечерта продължава с вечеря и сладък сън на този необяснимо красив остров. Нощувката е в дървени къщички.

 

Ден 5 След закуска се отправяме на дълга екскурзия с местната машина УАЗ до най-северния нос на острова, наречен Хобой. Обядът се състои от прочутата сварена на огън рибена супа от Омуля – ендемичен вид пъстърва, живеещ само в Байкал. От това място се вижда най-дълбоката точка на езерото, както и се разкриват удивителни гледки във всяко направление. Вечерта среща с истински  шаман. Ще станете свидетели на ритуал за прогонване на злите духове, а също така ще чуете легенди и притчи за Байкал. Вечеря и нощувка.

Ден 6 След закуска отпътуваме за Иркутск. По пътя посещаваме Тажеранските степи. Те наподобяват много на Казахските такива. На  11 километра северно от залива Ая, се намира центъра на масива. В района на нос Орсо и Улан-Нур на един квадратен километър се откриват около 150 различни минерала. Възрастта на масива е около 460 милиона години.  Ще видим и скални рисунки в свещената за бурятите планина Ерд. Те считат планината за извор на тяхната сила. Там на всеки 4 години се провеждат прочутите Ердински игри. Обядът е с бурятски блюда. Продължаваме за  Иркутск. (около 3 часов преход).

Следва вечерна разходка по крайбрежната на река Ангара.

Вечеря и нощувка в Иркутск.

 

Ден 7 Пътуваме с автобус по живописен маршрут /450 км./ към Улан Уде. По пътя ще напрвим почивка в Байкалския резерват, посещение на музей и разходка. Пристигане в Улан Уде. Нощувка.

 

Ден 8 Закуска. Следва разглеждане на града, което започва с Етнографския музей. Бурятия е много различна съветска република. Освен всичко друго, по-голямата част от местното население изповядва будизъм. Обяд. Следва посещение на най-красивия будистки манастир – Ринпоче Багша. От него градът се вижда като на длан. Връщане в хотела. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 9 След закуска се отправяме към Иволгинския манастир /45 мин./ – главния храмов комплекс на будистите в Бурятия.  Участие в утринната служба. Разходка из манастира. Среща с лами, астролози и тибетолози. Ще видим и тялото на Нетленния и Драгоценен Лама Итигелов. През 1927 г., на 75-годишнината си, върховният лама на Бурятия се оттеглил от високия си духовен пост и станал обикновен монах. Тогава аскетът започнал да се готви за напускането на този свят – спазвал определен хранителен режим, вземал определени билки. Накрая той заел поза за медитация и поискал да го положат в сандък под земята. Оставил и подробни указания какво да правят след това с тялото, намиращо се в транс. Дал заръка да го извадят от земята след 50 години и той обещал да се върне в тялото си. След 75 години през 2002г., тялото му е извадено от земята и като по чудо не само не е разложено, но и жизнените му функции са напълно запазени. Дори сърцето му бие в забавен режим. Съдбата на този човек е доказателство, че духът е по-силен от материята. Мястото е свещенно за местните будисти и повод за поклнонение на вярващи от цял свят. Следва преход до  град Тарбагатай /1 час/ в забайкалието. По път ще спрем в планината Омулева /наричана по народному „Спящия лъв“/. Кратка разходка в планината. Следва посещение в музея на староверците или старообрядци. /Самите старообрядци казват, че именно тяхната вяра е православна, а църквата наричат нововерци или никониани. Основните „крила“ на старообрядчеството са три: признаващи необходимостта от изграждането и съществуването на духовенство (или т.нар. свещеническо крило); отричащи необходимостта от посредници между човек и Бог и единоверците. В старообрядчеството има няколко десетки учения и още повече течения. Върху  кръста на староверците не стои  изображението на Христос, тъй като той символизира  човешката голгота и способноста за подвиг в името на вярата. Кръстът с изображението на Христос се смята за икона и не бива да се носи. При староверците църковното шествие се извършва по посока на Слънцето. То символизира Христос (даващ живот и светлина). По време на реформите, законът да се извършва църковното шествие срещу слънцето бил възприет от тях като еретически.  За тях лошото изпълнение на работата е грях. Трябва да се признае, че това влияе благоприятно върху материалното им положение. Староверците приемат необходимостта от изграждането и съществуването на духовенство и признават свещеническите санове на новата църква за действащи. Свещеник, преминал към тях, си съхранявал сана. Следва посещение на Меркитската крепост – уникален комплекс от природни творения, които местното племе меркити са ползвали за отбранително съоражение, както и местността Тайхал. Тук племето  се отбранявало от похожденията на Чингиз Хан. Пикник в подножието на крепостта. Връщане в Улан Уде. Вечеря. Нощувка.

 

Ден 10 Закуска и трансфер до ЖП гара. В 15.45 ч. се качваме на влака Москва-Пекин. Много книги са написани за пътуването с влак в Сибир. Следващите 15 часа ще усетим истинската романтика на това преживяване.

 

Ден 11 Сутринта рано пристигаме в Улан Батор. Трансфер до хотела /Баянгол 4*/ и настаняване. Закуска и кратка почивка. След това ще направим обзорен тур в столицата на Монголия. Ще посетим и Манастира Гандан – главният храмов комплекс на тази страна. Най-голямата забележителност в него е 24 метрова позлатена статуя на Буда. С интерес ще изслушаме разказа на гида за Гелуг,  така наречената Жълта религия – местна школа на Тибетския будизъм.  След това ще посетим централния площад със мемориала  на Чингиз Хан, построен през 2008г. по повод 800 години от основаването на Монголската империя. Следва посещение на Историческия музей където е изложена в артефакти 2000 годишната история на тези земи. След обяд ще посетим двореца на последния монголски хан. В края на деня ще се изкачим на хълма Зайсан, откъдето градът се вижда като на длан. Вечеря в ресторант с монголска кухня. Нощувка.

 

Ден 12 След закуска потегляме към националния парк Терелж /1 час/ - уникален по рода си със своите запазени природни красоти. На територията му няма населени места, а само няколко номадски семейства в селцето Терелж. Паркът е известен и с многото естествени скали с екзотични форми - заек, спящ динозавър, четящ човек, а символът на парка е гранитна скала с форма на костенурка. Ще посетим и малък храм. По желание може да бъде организирано и яздене на кон. В края на деня следва вечеря с номадска храна и нощувка в юрта. Юртите са двуместни, като санитарните възли са извън тях, като в къмпинг. Не може да си посетил Монголия и да не си усетил тръпката от нощувка в юрта.

Ден 13 След закуска се отправяме към националния Хустай, където са възродени популациите на дивите коне. Ще видим Пржевалски коне в естествената им среда, този вид е бил на изчезване през 60-те години на 20 век. За щастие те са били запазени от унищожение през миналия век. Същият ден ще се отдадем лежерно на свободно време сред местната природа.  Нощувка в юрта при същите условия.

 

Ден 14 В последния ни ден в Монголия се връщаме до столицата. Оставяме багажа си в хотела и с помощта на местния ни гид ще имаме възможност за покупка на интересни местни подаръци от вълна и кашмир.

След обяд в 16:00 часа ще се насладим на местно фолклорно шоу с униклани изпълнения на гърлово пеене и танци Масок. Денят ще завърши с прощална вечеря в монголски ресторант. Нощувка в хотел Баянгол 4*.

Ден 15 Закуска. Ранен трансфер до летището. Полет за Иркутск. Настаняване в хотел. Следва обзорна екскурзия на града. По време на тура ще посетим  Регионалния Исторически музей на Декабристите, Знаменския манастир, Монументите на адмирал Колчак и на Александър трети. Ще разгледаме и известния „130-ти квартала“ на Иркутск. На територията, където сега се намира кварталът започват да се строят къщи в началото на XVIII век. По това време тази земя е разположена извън град Иркутск. Всички сгради са били направени от дърво.

През 2008 за 350-та годишнина на Иркутск е решено да се създаде специална историческа зона на територията на 130-ти квартал.

В края на март 2010 започва възстановяването на културното наследство и темповете на възстановяване на изгубените архитектурни паметници са бързи. През септември 2011-та година, на мястото на старите  постройки се появява забележителен квартал с чисти калдъръмени алеи, красиви исторически имоти, музеи и ресторанти.  Следва посещение на сибирския острог – укрепление направено от първите заселници, с цел защита и преживяване в тези негостоприемни, особено през зимата места. Запознаваме се с историята на сибирското заселване. Следва разглеждане на типичен сибирски дом с неговата неповторима архитектура /сибирское зодчество/, където узнаваме историята на руско-американската компания през 17-ти и 18-ти век, която има принос в усвояването на Сибир. Свободно време до вечерта. Нощувка.

 

Ден 16 Рано сутринта се чекираме за Москва. Пристигане в София в 11:30 ч./За пътуващите до Варна пристигането е в 13:45ч./  Край на програмата.

 

Цена на човек в двойна стая: 3799 Евро / 7430 Лева

Доплащане единична стая: 690 Евро / 1350 Лева

Последни места по програмата! Цената подлежи на препотвърждение

 

Цената включва:

·                    Самолетни билети с платени летищни такси София – Москва – Иркутск, Улан Батор – Иркутск, Иркутск - Москва – София. 1 нощувка на кораб, 10 нощувки и закуски в 3 и 4 звездни хотели, 2 нощувки в юрти двуместни със санитарен възел навън /като в къмпинг/ и 1 във влака Москва Пекин.

·                    Пълно изхранване обяди и вечери /с изключение на нощта във влака между Улан Уде-Улан Батор/.

·                    Всички трансфери с УАЗ, автобус и влак.

·                    Входни такси за всички забележителности в програмата.

·                    Опитен български водач.

 

Цената не включва:

·                    Визи за Руската федерация и Монголия – към момента 70 щатски долара за Монголия и 140 лева за двукратна руска виза. Космос Травел оказва пълно съдействие за издаването на визите.

·                    Необходими документи за издаване на визите: Валиден паспорт 6 месеца след връщането, 3 снимки паспортен формат, анкета за попълване на апликации.

·                    Бакшиши за местните гидове и шофьори – около 30 долара /заплащат се само при добро обслужване на място/.

 

Предимства на програмата:
-Уникален тур с детайли за ценители и без аналог;
-Богата екскурзионна програма включена в цената и покриваща всичко най-интересно по маршрута. Разходки в катери по Байкал;
-Удобно годишно време. Възможност за къпане в Байкал;
-Опитен водач на групата,  запознат с местните вярвания, обичаи и традиции.

 

Забележка: Цената на програмата е калкулирана при курс 1 EUR = 1.95583 BGN. При увеличение на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция съобразно промяната.

 

Условия:

·                    Минимален брой туристи: 15

·                    Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването.

·                    Записването за екскурзията става след сключване на договор и внасяне на депозит в размер на 2000 лева;

·                    Международен паспорт с валидност минимум 6 месеца от датата на връщане;

·                    Начин на плащане: депозит – 2000 лева, втори депозит в размер на 1500 лв. е дължим до 28 февруари 2018 г., окончателно плащане – 60 дни преди тръгването.

- Срокове за анулации:

- от датата на сключване на договора до 90 дни преди датата на тръгване: 1500 лв.

- от 89 до 60 дни преди датата на тръгване: неустойката е в размер на депозита;

-от 59 до 30 дни  преди датата на тръгване: 50% от стойността на пакета

- от 29 до датата на пътуването: 100% от пакетната цена

·                    За деца под 18 г., пътуващи сами или с единия от  родителите, освен необходимия документ за самоличност, е необходима и нотариално заверена декларация на български език от двамата родители, че са съгласни детето им да пътува в чужбина, с телефон на нотариуса. Оригиналната декларация и 2 копия следва да се носят по време на програмата;

·                    Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на мероприятията по програмата;

 

**ТО Космос Травел ЕООД предлага  Застраховка „Отмяна от пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите, за съкращаване, прекъсване  и анулиране на  пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

 

Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.

 

Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туропеартора“  съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „Групама Застраховане“ ЕАД с адрес - гр.София, бул. „Цариградско шосе“ 47 А.

 

Номер на застрахователната полица за сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” – 7500170000547 до  22.10.2018г.

Запитване за резервация за тази екскурзия

Запитване за

Байкал и Монголия -невъзможното преживяване!

Дати: 15.08.2018
Вашето име
E-mail
Телефон
Моля, въведете
Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Възрастни
Деца
Уточнения
Сподели във Facebook Сподели
Запитване

Подобни екскурзии

Китай -
Разгадаване на енигмата

екскурзия със самолет
от € 1999 / 3910 лв.
от € 2299 / 4496 лв.
ЯПОНИЯ
-хармония и просветление!

екскурзия със самолет
от € 3469 / 6785 лв.
от € 3699 / 7235 лв.
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!