Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Създаваме приятелства!

гр.Варна, тел. 052/622-271 / мобилен: 0888 19 88 24
За Космос Травел
Търсене
Главно меню
Иран

11-дневна екскурзия
Иран

-тъй рече Заратустра!
Екскурзия със самолет
Дати ОЧАКВАЙТЕ ПРЕЗ АПРИЛ 2021

от € 1899 / 3714 лв.
Програма
Принтирай в PDF

Програма

 Иран – тъй рече Заратустра!

 

10.10.2020 -  21.10.2020

Цена: 1899 евро / 3714 лева

 

Има държави, които не са резултат от случайно стечение на обстоятелствата, а чиято днешна съдба идва от дълбините на историята. Ето това е Иран - "страната на Ариите", която до 1935 година се е наричала Персия. Докосвайки се до това място под слънцето, съпреживяваме отново в едно цялата 30-вековна история на тази страна. Тук нищо не е такова, каквото изглежда. Мистиката на източното езичество, смесило се с арийските племена дошли от Сибир, Зороастризмът, култът към Митра и шиитският ислям, спират ежедневния поток от мисли в една точка и ни провокират да задаваме неортодоксални  въпроси. Отговорите  ще Ви изненадат. Елате с нас в древна Персия.

 

 

Ден 01: София – Шираз

Групата се събира на летище София /Терминал2/ в 14.00 часа.

Следва полет TK1032 от София до Истанбул в 16:05ч. Кацане в Истанбул в 17:25ч.

Следва полет TK884 за Шираз в 20:45ч.

 

Ден 02: Шираз

Пристигаме в Шираз рано сутринта в 02:05ч. След уреждане на визови формалности ни посреща гид от фирмата партньор. Трансфер до хотела и време за почивка. След закуска следва тур на града.

Градът е бил дори столица на страната и заема важно място в културната и история. Тук са гробниците  на поетите Хафес и Саади. Посещаваме  Eram garden, Nasir-ol-molk Mosque, Hafez mausoleum, Vakil complex и прекрасно декорирания с огледала  Aliebnhamzeh - мавзолей на един от 12-те велики имами в шиитския ислям. Нощувка в Шираз. Karim Khan 4* или подобен.

 

Ден 03: Шираз – Персеполис – Некрополис - Пасаргад – ZeinAldin Caravansaray в средата на пустинята

След закуска потегляме към Персеполис /на 40 км./ -  церемониалната столица на  Ахаменитите от  550г. до нашата ера. След това минаваме през Некрополис – мястото където са погребани ритуално четирима персийски царе. Пристигаме в Пасаргад – първата столица на Древна Персия, където разглеждаме гробницата на Кир Велики. След пътуване през почти лунен пейзаж, пресичаме пустинята Lut и достигаме ZeinAldin Caravansaray, място, спиращо дъха в средата на пустинята. Миг след като влезете в него, усещате историята с всички сетива. Собствениците са свършили прекрасна работа, запазвайки духа, който е витаел по пътя на коприната. Помещението за вечеря е в стил приказките от Хиляда и една нощ. Навсякъде има килими и различни произведения на древните майстори. Тук ще спите почти на земята, както са  правили древните пътници по това жизненоважно трасе между Изтока и Запада. По желание може да ви бъде осигурен и телескоп, за да наблюдавате звездното небе, което в центъра на пустинята е като приказка. Нощувка - ZeinAldin Caravansaray

 

Ден 04:  ZeinAldin Caravansaray - Язд

След закуска се отправяме към Язд и разглеждаме прочутите кули на мълчанието. Според зароастийската религия, всяко мъртво тяло замърсява земята и трябва да бъде оставено на определени места, за да бъде изядена плътта  от лешоядите. Именно такова място е Кулата на мълчанието. Традицията е спазвана до средата на миналия век, когато Мохамад Реза Пахлави я забранява. След това се отправяме към местността Чак Чак. Това е световният център на всички поклонници на Зороастризма. Те се събират там веднъж годишно на 31 юли и съпреживяват своята древна религия. Церемонията много прилича на дъновистката такава, провеждана ежегодно на Рилските езера. Явна е приликата и приемствеността между двете. Ще имате свободно време за да се слеете с вечността, бидейки на това свято място. 

Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен

 

Ден 05: Язд

Язд е много древен град. Дори Марко Поло е отбелязал чудесата  които е открил там. Той е като музей на открито. Ще посетим храмa на Огъня – мястото, където зороастрийците се молят. Според тях огънят е необходимият агент на живота. Продължаваме с пешеходна разходка в стария град. Ще минем през историческия площад и Музея на водата, ще си купим от прочутите местни сладки. Като завършек ще видим и мистичните физически упражнения, наречени Зурхане. Те са били забранени от арабите, за да не могат местните персийци да бъдат в добра физическа форма. /Тази вечер за групата има организирана изненада. Ще бъде разкрита малко преди да пристигнем там/. Нощувка в Язд. Dad Hotel 4* или подобен

 

Ден 06: Язд – Исфахан

Сутринта след закуска  се отправяме към Исфахан – перлата на ислямската архитектура и изкуства и още една стара столица. Пристигаме и веднага се отправяме към втория по големина площад в света Imam square. Той е неповторимо архитектурно чудо от 17 век. Името му на фарси означава "модел на света". Взорът му е отправен по скоро към небето, отколкото към простосмъртните, които вървят по него. Следва посещение на  джамията Sheikh Lotfollah, съдържаща някои от най-добрите мозайки от 17 век. Накрая ще завършим с пазара, където ще получим обяснение как древните майстори са творили килими и миниатюри. Нощувка в Исфахан.  Sheikh Bahai Hotel 4* или подобен

 

Ден 07: Исфахан

Днес ще посетим Арменския квартал и Катедралата Ванк, в двора на която се намира един от малкото в света музеи на Арменския геноцид. Перлата в този квартал е новооткрития музей на музикалните инструменти. Неповторимо преживяване на древността чрез музика. Кратък концерт в музея. Следва Петъчната джамия с нейното уникално разположение и двореца  Chehel Sotoun, известен като двореца с четиридесетте колони и прекрасната си стенна живопис.Посещаваме и работилница, в която се изработват и продават прочутите местни миниатюри, рисувани върху камилска кост. В друга зала ни разказват и показват различни видове персийски килими. Завършваме деня с красивите мостове над река Заянде. Нощувка в Исфахан.  Sheikh Bahai Hotel 4* или подобен

 

Ден 08: Исфахан – Техеран

След закуска тръгваме към Техеран. Отбиваме се по път в Абиане – древно селище, сгушено високо в полите на планината. Там се пазят ревниво древни зороастрийски традиции. Следва кратка спирка  в Кашан и обяд.Там ще посетим дом на богат велможа. Вечерта пристигаме в Техеран. Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

 

Ден 09:  Техеран

След закуска посещаваме Националния исторически музей. Ще посетим музея на бижутата и скъпоценните камъни, намиращ се в трезора на Националната банка. След това ще разгледаме музея на керамиката и стъклото. Свободно време, за да се загубите в 13-милионния Техеран.

Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

 

Ден 10: Техеран

След закуска ще посетим двореца Ниаваран. Следва посещение на кулата Милад и паметникът Азади /името означава „свобода“/. Ще посетим и дворецът на иранските царе/шахове/ Голестан. Накрая завършваме деня с централния пазар – най-големия в тази част на Средния Изток.

Нощувка в Техеран. Asareh Hotel 4* или подобен

 

Ден 11: Техеран – София

Свободно време преди обяд. Следва трансфер до Tehran International airport за полет обратно към България (ТК 871 Техеран – Истанбул/  14:20ч.-17:25ч.).

Полет ТК1029 Истанбул – София в 19:25ч. Кацане в София в 20:45ч. на същия ден.

Край на програмата.

 

Цена на човек в двойна стая: 1899 евро (3714 лева)

Доплащане за единична стая: 350 евро (685 лева)

Дете в двойна стая на допълнително легло -  1399 евро (2736 лева)

 

Цената включва:

·                    Самолетни билети с включени летищни такси;

·                    9 нощувки в 4 звезден хотел ;

·                    1 нощувка в Кервансарай /с общ санитарен възел/;

·                    Изхранване по време на програмата – закуски, обяди и вечери, в Техеран – само закуски и вечери; бутилирана вода по време на пътуването. 

·                    Местен гид по време на тура, с опит при водене на български групи;

·                    Транспорт с климатизиран автобус;

·                    Входни такси за всички забележителности включени в програмата;

·                    Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 евро;

·                    Опитен български гид, с няколко тура в „Страна на Ариите“.

 

Цената не включва:

·                    Бакшиш за местния шофьор и гид;

·                    Виза – 85 евро за притежатели на български паспорт/таксата подлежи на препотвърждение; Космос Травел оказва съдействие за попълване на документите/.

·                    Лични разходи.

 

Необходими документи за виза /за притежатели на български паспорти/:

·        Дигитална паспортна цветна снимки – 4*6 см.

·        Попълнен визов формуляр

·        Цветно сканирано копие на международен паспорт валиден минимум 6 месеца от датата на връщане; в паспорта не трябва да има печат от влизане в Израел. От октомври 2018 г. визите са електронни; печат за влизане в страната не се поставя в паспорта

 

Забележка:

** Последователността на посещаваните обекти по програмата може да бъде променяна.

 

Предимства на програмата:

  • Осми пореден подобрен тур по този маршрут с отработени всички детайли на място.
  • Отличен гид, запознат в дълбочина с Източните религии и култури.
  • Местен гид, работещ постоянно с нашите групи.
  • 4 звездни хотели, проверени многократно на място.
  • Изхранване в проверени ресторанти с местно меню.
  • Групата се обслужва от един автобус и местен гид по време на целия тур.

 

Условия на пътуването:

·         Минимален брой туристи: 15

·         Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването

·         Начин на плащане: депозит – 1500 лева и окончателно плащане – 60 дни преди тръгването.

 

Неустойки при анулация

а) от момента на записване до 90 дни преди пътуването – без неустойка

б) от 90 дни до 60 дни преди пътуването – стойността на депозита

в) от 59 дни до деня на пътуването 100% сумата по резервация

 

**ТО Космос Травел ЕООД предлага  Застраховка „Отмяна на пътуване“: предоставяме възможност за сключване на допълнителна  застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите, за съкращаване, прекъсване  и анулиране на  пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

 

Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.

 

Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“  съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗД Евроинс“ АД с адрес - гр.София, бул. „ Христофор Колумб“ 43.

Номер на застрахователната полица за сключена задължителна застраховка „Отговорност на туроператора” – 19 268 1315 0000672078 до 22.10.2020г.

Запитване за резервация за тази екскурзия

Запитване за

Иран -тъй рече Заратустра!

Дати: ОЧАКВАЙТЕ ПРЕЗ АПРИЛ 2021
Вашето име
E-mail
Телефон
Моля, въведете
Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Възрастни
Деца
Уточнения
Сподели във Facebook Сподели
Запитване

Подобни екскурзии

Китай -
Китай -
Разгадаване на енигмата

екскурзия със самолет
от € 2099 / 4105 лв.
Малайзия,Сингапур и Бали
от € 2399 / 4692 лв.
БУТАН
от € 2890 / 5652 лв.
Узбекистан и Туркменистан
от € 2499 / 4888 лв.
Почивка на о-в Бали
Почивка на о-в Бали
Индонезия

екскурзия със самолет
от € 1150 / 2249 лв.
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!