Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Създаваме приятелства!

гр.Варна, тел. 052/622-271 / мобилен: 0888 19 88 24
За Космос Травел
Търсене
Главно меню
Узбекистан, Таджикистан и Афганистан

15-дневна екскурзия
Узбекистан, Таджикистан и Афганистан

По пътя на коприната
Екскурзия със самолет
Дати 21.04.2021г

от € 2890 / 5652 лв.
Програма
Принтирай в PDF

Програма

Узбекистан, Таджикистан и Афганистан - по пътя на коприната 16 дни / 15 нощувки

 

Цена: 2890евро / 5652 лева на човек в двойна стая

 

 

 

 

Пътят на коприната – тези думи значат много. Това е повече от път. Това е символ. Исторически той има много разклонения, но основният минава през централноазиатските страни Узбекистан и Таджикистан. Всяка от тях е една приказка, разказана сякаш от „Хиляда и една нощ”. По тези земи в продължение поне на 15 века са се носили керваните със стоки, култури, религии и емоции от запад на изток и обратно Влиянието на Руската империя е осезателно. „Голямата игра“ /спорът за надмощие и влияние по тези земи между Великобритания и Русия/, е оставила отпечатък и тук. Китайскита империя също е оставила следа с усещането си за вечност и неповторимост. Величието на Узбекистан и тайните на Таджикистан са само ескизи от едно обаятелно платно. Източни багри и истории. Тук сякаш думите отстъпват място на мечтите. Докосвайки останките от такива грандиозни исторически събития, определили бъдещето дори на европейската цивилизация, човек не може да остане безразличен. Надяваме се, че запалихме интереса Ви. Останалото е във Вашите ръце. Приятно пътуване!

 

Ден1/21.04/София-Истанбул–Душанбе


Събиране на групата на летището в София към 07:00. Излитаме в 9:40 от София за Истaнбул с Полет ТК-1028. Пристигане в Истанбул в 11:10.

 

Ден 2 /22.04/София-Истанбул–Душанбе

Кацаме в Душанбе в 03:30 с полет TK-254 от 20:55. Ще бъдете посрещнати от шофьор на изхода на летището. Трансфер до хотела. Ранно настаняване и време за почивка. Закуска в хотела. По-късно (около 11 часа)-среща с гида във фоайето на хотела и старт на екскурзията в Душанбе: посещение на музея на антиките, крепостта Хисар, главният площад на името на Исмоил Сомони, Flag Pole-Park, време за разходка и пазаруване на централния пазар Mehrgon.

18:00 Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 3 /23.04/ Душанбе – Искандеркул-Худжант

 

Закуска в хотела. Сутринта се отправяме към Искандеркул (130 km).

При пристигане, разглеждане на забележителности в околността и лежерна разходка до красив водопад. Продължаваме към Худжант (220 km). По пътя ще се спрем за екскурзия в Истаравшан: посещение на Mug-Tepa, Мавзолея Khazrati Shokh, Kok-Gumbaz Mosque, разходка из местния базар Guli-Surkh. Пристигане в Худжант, настаняване в хотела и време за почивка.

18:00 Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 4 /24.04/  Худжант – Пенджикент

 

Закуска в хотела. Половин ден разглеждане на Худжент. Стартираме тура с посещение на националният пазар “Panjshanbe Bazaar” известен още от 14-15 век. Продължаваме с посещение на  Централната Джамия,  Мавзолея Sheikh Muslekhitdin, Timurmalik Музей/Крепост. Следобед се отправяме към Пенджикент (260 km).Пристигане и настаняване в хотела, време за почивка.

18:00 Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 5 /25.04/ Пенджикент-Душанбе

 

Закуска в хотела. След закуска ще разгледаме Пенджикент. Градът е бил един от важните културни и занаятчийски центрове на Сугд. Бил е известен и с името Азиацкият Помпей. Днес ще посетим разкопките на Саразм, селище от 4-3 хилядолетие пр. Н. Е. Саразм е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Следва посещение на музея Рудаки и разкопките на стария град Пенджикент. Следобед се връщаме към Душанбе.Трансфер до хотела. Настаняване и време за почивка.

18:00 Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

 

 

Ден 6 /26.04/ Душанбе-Сирасия-Термез

 

Закуска в хотела. След закуска се отправяме към границата с Узбекистан. След преминаването през КПП, ще ни посрещне местен гид и продължваме към Термез. По пътя ще минем през Кирк-Къз Кала древна крепост.Продължаваме екскурзията в Термез, като посещавме Султан Саодат и мавзолей Хаким Ат-Термизий.Трансфер до хотела. Настаняване и освежаване.По-късно следобед шофиране към Фаяз-Тепе. Това е будистки храмов комплекс, датиращ от 1-3 век пр.н.е. Ще хванем залеза и ще направим прекрасни снимки.

19:00 Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 7 /27.04/ Термез-Хайратон-Балх-Мазар

 

Закуска в хотела. Рано сутринта шофиране до узбекско-афганистанския граничен пункт „Хайратон“ (20км). След като преминем всички формалности, ще се срещнем с местния водач в афганистанската част и продължаваме да шофираме до Балх (125 км). Ще се насладите на забележителности като гробницата на Хазрати Али, най-важното религиозно място на Афганистан. Ще прекарате време в посещение на древния град Балх на Пътя на коприната, наречен Бактрия на гърците. Бактрия е родното място на Зороастър, основателят на зороастризма, както и Руми, легендарен персийски поет. Наследство от ислямското и будисткото му минало може да се намери на входа на града, в синьото светилище на Ходжа Парса и в най-старата джамия в Афганистан, 9-ти век, Джамия Нох Гомбад.Време да се насладите на националната игра Buzkashu.Трансфер до Мазари Шариф. Настаняване и нощувка в хотела. 

 

Ден 8 /28.04/ Мазар-Самамнган-Хайратон-Термез

 

Закуска в хотела. Сутрешно шофиране към будисткия манастир в Саманган (2 часа път с кола). Комплексът на 1500 години се състои от оргомна ступа, издълбана в скалата, както и редица пещери, използвани като места за поклонение.  Шофиране и крайпътно посещение на Ташкурган и ловната хижа на стария цар. По-нататъшно шофиране до границата „Хайратон“. След като преминем всички гранични формалности, продължаваме към Термез (20км).

19:00 Вечеря в местен ресторант. Настаняване и нощувка в хотела.

 

Ден 9 /29.04/ Термез-Самарканд

 

Закуска в хотела. След закуска се отправяме към Самарканд. По пътия ще спрем за почивка и снимки. При пристигане ще се настаним в хотела. Свободно време.

18:00 Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 10 /30.04/ Самарканд

 

Закуска в хотела. След закуска стартираме екзкурзията в Самарканд: Мавзолей Гури Емир - гробище на Амир Темур и неговото поколение, посещение на известния площад Регистан, състоящ се от Медресе Улугбек, Медресе Шердор и Медресе Тиля-Кори; Джамия Биби ханум. Следва време за пазаруване на националния базар Siyob, където можете да намерите изобилие от пресни и сушени плодове, ядки, местни сувенири, сладкиши и разнообразие от национален хляб.Следобед продължваме с обиколката в Самарканд, като посещаваме некропола Шахи Зинда и обсерваторията Улугбек.

18:00 Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 11 /01.05/ Самарканд-Бухара

 

Закуска в хотела.Сутрешно шофиране до Бухара (260 км).При пристигане, трансфер до хотела. Настаняване и освежаване.Късно следобед стартира обиколка на Бухара: посещение на архитектурен ансамбъл Poyi Kalon, който се състои от Kalon Minaret, Kalon Mosque и Miri Arab Madrasah.

18:00 Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

 

 

Ден 12 /02.05/ Бухара

 

Закуска в хотела. Продължаваме с екскурзията в Бухара: посешение на мавзолея Samanids , джамията Bolo-Khauz, Цитаделния ковчег -city in the city; Kosh Madrasah Ensemble, Lyabi Khauz Complex, джамията  Maggoki Attori, Nodir Devonbegi Madrasah. Време за разходка и пазаруване под търговските куполи на базар Coumpol Bazaar, който съществува от времето на Великия път на коприната. По време на обиколката ще можете да се разходите по тесните улички на стария град и да направите уникални снимки.

18:00 Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 13 /03.05/ Бухара-Хива

 

Закуска в хотела. Сутрешно шофиране до Хива (460 км). В стари времена придвижването от Бухара до Хива е продължавал повече от месец. Днес отнема около 6-7 часа с превозно средство през мистериозната червена пустиня “Kyzyl-Kum”, територията на “Khorezm”, която в миналото е била наричана „ Държава на хиляда и сто градове“.Междувременно ще разгледате екзотичните пейзажи на пустинята и река Амидаря (Оксус).При пристигане в Бухара, трансфер до хотела и настаняване. Време за почивка и релакс след дългото пътуване.

18:00 Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 14 /04.05/ Хива

 

Сутринта започва с екскурзия в историческия комплекс Ичан-кала (XII-XIX), който е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО: Цитаделата  Kunya-Ark (XV-XVI), Медресе на Мохамед Амин Хан, Медресе Кази Калон, Медресе Мохамед Рахимхан II,  Мавзолей Истамил Ходжа, Мавзолей Саид Алаудин, Малка кула Калта, дворец Таш-Ховли (XIX), Палван Дърваза (Порта на воините),джамия Джума (X), Ммедресе Аллакулихан, Ота Дарваза (Порта на бащата), медресе Кутлуг Мурад Инак.

18:00 Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 15 /05.05/ Хива-Ургенч-Ташкент

 

Закуска в хотела. 07:30 Трансфер до международно летище Ургенч.

09:35-10:55. Полет HY-52 от Ургенч до Ташкент. След пристигане, трансфер до хотела, настаняване и свободно време в столицата на Узбекистан. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 16 /06.05/ Ташкент

Закуска. Днес ще направим целодневен тур на града, който стартира от старата част на Ташкент: Комплекс Khazrati Imam, състоящ се от мавзолея Kaffal Shashi Mausoleum (16th c.), медресе Barak-Khan Madrasah (16th c.), джамият Tillya Sheikh Mosque, Медресе Muyi-Mubarak Madrasah –  storehouse of the well-known Koran of Khalif Osman and gold hair of Prophet Muhammad; джамията Djuma на Ходжа Akhrar Vali.Следобедно време за разходка и пазаруване на базар CHORSU.Продължаваме с разходка в новата част на града: площада на Независимостта, екскурзия над статуята на Амир Темур и местния „Бродуей“, телевизионната кула в Ташкент (отвън), Новата малка джамия, Паметник на храбростта. Нощувка.

 

Ден 17 /07.05/ Ташкент-Истанбул-София

 

00:00 Трансфер до международно летище Ташкент за полет TK-371 за Истанбул в 02:35. Пристигане в Истанбул в 05:50. Следва полет ТК-1027 за София в 07:50. Пристигаме в София в 09:05. Край на програмата.
 


!!Необходимо е да се направи PCR тест 72 часа преди тръгване!!
По време на тура ще бъдат направени още 2 теста за влизане и излизане от Узбекистан. Туристите, които няма да ходят до Афганистан, ще изчакат в Термез.

 

 

 

Цената включва:

 • самолетни билети по програмата с включени летищни такси и вътрешни полети;
 • 15 нощувки със закуски. 14 вечери;
 • всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти;
 • всички междуградски трансфери с автобус и влак;
 • местен гид с опит с български групи;
 • водач – преводач от Космос Травел с четири тура по дестинацията;
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 щатски долара към „ЗД Евроинс“ АД, покриваща медицински разходи в резултат на КОВИД-19 

 

Цената НЕ включва:

 • доплащане за единична стая – 550 евро.
 • лични разходи;
 • бакшиши;

 

Предварителни изисквания за визите:

 • Валиден международен паспорт – 6 месеца от датата на излизане от държавата
 • Космос Травел може да съдейства за попълване на визовите документи за Афганистан. За да получите виза-личното явяване в посолството е задължително. Цена на визата-80 евро/човек. Срок за издаване-7-14 дни. Необходими са снимки.

 

Предимства на програмата:

- Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”;
- Програма без аналог в България;
- Специално подбрани хотели проверени на място;
- Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута;
- Удобно годишно време за посещение на страните от Централна Азия;
- Опитен водач на групата с четири тура по маршрута,  запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.

 

Забележки:

**Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.65 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.

 

Условия на пътуването:

 • Минимален брой туристи: 15
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването.
 • Начин на плащане: депозит при записване-1000 лева и окончателно плащане – 30 дни преди тръгването.

 

**ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“

 Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

 

Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“  съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗАД Армеец“ с адрес - гр.София, ул. „Стафан Караджа“ 2. Застрахователна полица номер 18 268 1315 0000672073

 

Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.

Запитване за резервация за тази екскурзия

Запитване за

Узбекистан, Таджикистан и Афганистан По пътя на коприната

Дати: 21.04.2021г
Вашето име
E-mail
Телефон
Моля, въведете
Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Възрастни
Деца
Уточнения
Сподели във Facebook Сподели
Запитване

Подобни екскурзии

Китай -
Китай -
Разгадаване на енигмата

екскурзия със самолет
от € 2099 / 4105 лв.
ЯПОНИЯ
ЯПОНИЯ
-хармония и просветление!

екскурзия със самолет
от € 3469 / 6785 лв.
БУТАН
от € 2890 / 5652 лв.
Иран
Иран
-тъй рече Заратустра!

екскурзия със самолет
от € 1899 / 3714 лв.
Почивка на о-в Бали
Почивка на о-в Бали
Индонезия

екскурзия със самолет
от € 1150 / 2249 лв.
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!