Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Създаваме приятелства!

гр.Варна, тел. 052/622-271 / мобилен: 0888 19 88 24
За Космос Травел
Търсене
Главно меню
Узбекистан и Туркменистан

13-дневна екскурзия
Узбекистан и Туркменистан

По пътя на коприната
Екскурзия със самолет
Дати ОЧАКВАЙТЕ ПРЕЗ АПРИЛ 2021

от € 2499 / 4888 лв.
Програма
Принтирай в PDF

Програма

  Узбекистан  и Туркменистан - по пътя на коприната

 

13 дни /11 нощувки

Цена: 2499 евро / 4888 лева на човек в двойна стая

 

 

 

 

 

 

Пътят на коприната – тези думи значат много. Това е повече от път. Това е символ. Исторически той има много разклонения, но основният минава през централноазиатските страни Узбекистан и Туркмения. Всяка от тях е една приказка, разказана сякаш от „Хиляда и една нощ". По тези земи в продължение поне на 15 века са се носили керваните със стоки, култури, религии и емоции от запад на изток и обратно. Ферганската долина, Ташкент, Самарканд, Бухара и Хива, са като естествен декор на вековни легенди. Дарваза/ Портата на ада/ в Каракум, Мари/ с Моргушката цивилизация/, Ниса и белия Ашхабад, са апотеоз на пътешественика по пътя на коприната. Влиянието на Руската империя е осезателно. „Голямата игра“ / спорът за надмощие и влияние по тези земи между Великобритания и Русия/, е оставила отпечатък и тук. Китайскита империя също е оставила следа с усещането си за вечност и неповторимост. Величието на Узбекистан и тайните на изолирания Туркменистан, са само ескизи от едно обаятелно платно. Източни багри и истории. Тук сякаш думите отстъпват място на мечтите. Докосвайки останките от такива грандиозни исторически събития, определили бъдещето дори на европейската цивилизация, човек не може да остане безразличен. Надяваме се, че запалихме интереса Ви. Останалото е във Вашите ръце. Приятно пътуване!

 

 

Ден 1 София  (09.05.2020)– Истанбул –Ташкент

Полет от София  в 16.00 . Кацане в Истанбул в 17:15.
Излита се от Истанбул в 00:30 часа.

Ден 2 (10.05.2020) Ташкент

Пристигаме рано сутринта (07:00 часа) , кратка почивка в хотела (при възможност ранно настаняване). Този следобед ще направим  обиколен тур на Ташкент и ще се запознаем с  неговата 2000-годишна история. Посещение на старата част на града и разглеждане на средновековния мавзолей Kafal Shashi и Barak-khan Madrassah.

Продължаваме с разглеждане на Ташкент -  модерния град и неговите фамозни сгради - комплексът Oliy Majlis, дворецът на приятелството и Abul Kosim Madrassah, където професионалните узбекски занаятчии показват своите произведения. В религиозното училище ще се насладите на спектакъл от местни автори. Възможност за посещение на опера, балет, театър и художествена галерия. Вечеря с шоу програма. Нощувка в хотел 3* „Uzbekistan“ илиподобен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ден 3 (11.05.2020) Ташкент – Самарканд  (350 км, около 2ч.)

След закуска отпътуване с бърз влак до Самарканд - най-старият и значим град в Узбекистан и като цяло един от най-фундаменталните в историята на целия азиатски континент. От дългата си история градът е запазил множество културни и архитектурни паметници, в резултат на което днес Самарканд е обявен от ЮНЕСКО за част от Световното културно и историческо наследство. Ненапразно в ислямската традиция се допуска при невъзможност да направиш Хадж до Мека и Медина, да посетиш Самарканд. След пристигане, разходка и разглеждане на площада Registan. Посещение на местни занаятчии, предлагащи голямо разнообразие от ръчно изработени музикални иструменти и красиви изтъкани килими, направени с много вкус. Майсторите ще Ви разкажат за техните уникални инструменти и ще ви изсвирят няколко неповторими узбекски мелодии.

След това ще посетим Guri Amir, мавзолея на Tamerlane и разглеждаме съвременна узбекска живопис. Вечеря и нощувка в 3* „Malika“ хотел или подобен.

 

Ден 4 (12.05.2020) Самарканд

Закуска. Продължава тура ни в Самарканд. Днес ще разгледаме обсерваторията Uligbek (невероятна конструкция от XV в. за изучаване на небесните тела), архитектурният комплекс Шахи Зинда и така наречения „Град на мъртвите”, представляващ комплекс от мавзолеи, датиращи от ХІV и ХV век. Изключителните шедьоври от теракота, мозайки и цветни облицовки с  плочки, са били създадени от персийски и азербайджански майстори, а заедно представляват образец на керамичното изкуство, останал ненадминат в Централна Азия. Разглеждане на Siab базар и шопинг в азиатски стил.. Свободно време. Вечеря и нощувка в „Malika“ хотел или подобен.

 

 

Ден 5 (13.05.2020) Самарканд – Гиджуван - Бухара

Закуска. Отпътуване за Бухара през град Гиджуван (220км, около 3.5ч.). Разглеждане на керамична работилница. Местната керамична традиция е една от малкото запазени от древността в Узбекистан. Почивка в сенчестия двор на малката фабрика. Пътуването продължава към Бухара (50км, около 1ч.). Вечеря. Нощувка в хотел 3* “Sasha & Son” или подобен.

 

Ден 6 (14.05.2020) Бухара

Закуска. Разглеждане на забележителностите. Посещение на стария град. Тук се простира високото 47 метра Калян минаре, стари джамии и медресета, както и големият покрит пазар. Жителите на Бухара все още живеят в стария център на града, където цари приятна и спокойна атмосфера. Следобяд посещение на други традиционни  места  като - Maggoki Attori mosque, Lyabi Hauz square, Kukeldash Madrassah, Nadir Divan Begi Madrassah. Вечеря. Нощувка в хотел 3* “Sasha & Son” или подобен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ден 7 (15.05.2020) Бухара – Хива (490 км)

След закуска отпътуване през пустинята за град Хива - наричан още Хорезм. В пустинята Казълкум ще посетим две древни крепости - Топрак Кала и Аяз Кала, служели като места за отдих по пътя. По пътя ще спрем на величествената река Амударя. В късния следобед пристигаме в Хива наричан град музей. Той се намира в северозападната част на Узбекистан и е център на историческата област Хорезмия. В него се намира архитектурният комплекс Ичан Кала - първият обект от страната, включен в списъка на ЮНЕСКО заради своята значимост. Вечеря с фолклорно шоу. Нощувка в „Malika“ хотел 3* или подобен.

 

Ден 8 (16.05.2020) Хива

Закуска. Посещение на най известният компекс Ичан Кала. Представлява архитектурен комплекс и своеобразен музей под открито небе. Ичан Кала е резиденция на узбекски владетел, която включва повече от 50 исторически паметника и 250 старинни къщи (датиращи главно от XVIII – XIXв). Интерес представляват множеството мавзолеи, медресета, старата джамия Джума от X век, кулата Калта Минор, дворецът Куня-Арк с офис, гостна, харем, лятна джамия и други помещения, обслужващи владетеля. Разглеждане на резиденцията на Ислям Ходжа. Вечеря и нощувка в „Malika“ хотел 3* или подобен.

 

Ден 9 (17.05.2020) Хива - Дашгус (Туркменистан)

Закуска. Трансфер до граничния пункт на Туркменистан. Самото преминаване през този пункт си е приключение. Ще разберете защо на място. Среща на границата с местния партньор. Трансфер до Дашгус. Обяд. Разглеждане забележителностите на този областен център. В ранния следобед се отправяме към пустинята Каракум. Целта ни се намира някъде в средата й и се нарича Дарваза. На фарси това означава врата. Иначе мястото е известно като “Вратата към ада”. Неповторимо преживяване. Повече за нейната история ще научите на място. Вечеря в пустинята. След това продължаваме към Ашхабад и в късните часове пристигаме в хотела. Нощувка в „Аk Altyn” хотел 4* подобен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ден 10(18.05.2019) Ашхабад

Днес модерният  Ашхабад /белия град/ изненадва посетителя с множество палати и уникални позлатени статуи, петзвездни хотели, огромни фонтани, министерски сгради, целите от бял мрамор. Програмата предвижда и посещение на частна конеферма (Ахал - текински коне), които са символът на тази страна. Тези коне  притежават висока интелигентност и благороден нрав.  До скоро износът им от Туркменистан се е наказвал със смърт. Обяд . Следва посещение на Месеч джамия и на мавзолея на Туркмен Баши, първият президент на Туркменистан. Вечерта полет за Мари. Нощувка в хотел „Mary” 4* или подобен.

 

Ден 11(19.05.2019) Мари - Гонур Tепе – Мари

След закуска отпътуване за древния град  - Гонур Тепе. Обяд. Следва преход до древният град Мерв - мечта на археолозите. В дълбока древност  той е бил място за почивка  по пътя на коприната към далечния Изток и обратно. От него пътят се е разклонявал в четирите посоки на света. Смята се, че този град е бил туптящото сърце на тази древна магистрала.Тук се намира и мавзолея на Султан Санджар, построен  X век. Вечеря в местен ресторант и нощувка.

 

Ден 12(20.05.2020) Мари – Ашхабад (вътрешен полет)

След закуска излитаме за Ашхабад. Разглеждаме още една порция от забележителностите в този великолепен град /ако нещо е пропуснато от програмата за първия ден тук/.  Посещение на крепоста Ниса - бившата резиденция на Парфиянските царе. Разглеждаме и Толкучка базар – местното средище на търговия. Свободно време.  Вечеря в ресторант на живописно място. Нощувка в „Аk Altyn” хотел 4* или подобен.

 

Ден 13 (21.05.2020)Ашхабад - Истанбул - София

Рано сутринта трансфер до летището и в 02:55ч.  излитане за Истанбул.

Кацане в Истанбул – 05:10 ч. От Истанбул в 07:45ч. се излита за София.

Пристигане в София в 09:05ч. на 21-ви май.

 

 


Цената включва:

 • самолетни билети по програмата с включени летищни такси и вътрешни полети;
 • 11 нощувки със закуски и вечери; В Туркменистан и обеди.
 • всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти;
 • всички междуградски трансфери с автобус и влак;
 • местен гид с опит с български групи;
 • водач – преводач от Космос Травел с четири тура по дестинацията;
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 щатски долара към „Групама Застраховане“ ЕАД

 

Цената НЕ включва:

 • доплащане за единична стая – 550 евро.
 • лични разходи;
 • бакшиши;
 • такси за фотографиране в някои обекти, основно в Туркменистан;
 • Агенцията съдейства за получаването;
 • виза за  Туркменистан (50 щатски долара за притежатели на български паспорт, към август 2018) – издава се  на границата.

!!!Задължително носете 4 паспортни снимки за издаването на визите на място.

 

Предварителни изисквания за визите:

 1. Узбекистан –  не е необходима виза
 2. Туркменистан – цветно сканирано копие на международен паспорт, цветно сканирана снимка паспортен формат, попълнена визова форма.
 3. !!! При отказ за издаване на виза за Туркменистан,  пътуването приключва в Узбекистан и стойността на тура се прекалкулира.

 

Предимства на програмата:

- Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”;
- Програма без аналог в България;
- Специално подбрани хотели проверени на място;
- Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута;
- Удобно годишно време за посещение на страните от Централна Азия;
- Опитен водач на групата с четири тура по маршрута,  запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.

 

Забележки:

**Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.70 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.

 

Условия на пътуването:

 • Минимален брой туристи: 15
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 45 дни преди тръгването.
 • Начин на плащане: депозит – 1500 лева и окончателно плащане – 60 дни преди тръгването.
 • Неустойки при анулация от страна на клиента:

а) от момента на записване до 90 дни преди пътуването – без неустойка

б) от 90 дни до 60 дни преди пътуването – стойността на депозита

в) от 59 дни до деня на пътуването 100% сумата по резервация

 

**ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“

 Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

 

Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“  съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗД Евроинс“ АД с адрес - гр.София, бул. „ Христофор Колумб“ 43.

 

Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.

Запитване за резервация за тази екскурзия

Запитване за

Узбекистан и Туркменистан По пътя на коприната

Дати: ОЧАКВАЙТЕ ПРЕЗ АПРИЛ 2021
Вашето име
E-mail
Телефон
Моля, въведете
Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Възрастни
Деца
Уточнения
Сподели във Facebook Сподели
Запитване

Подобни екскурзии

Китай -
Китай -
Разгадаване на енигмата

екскурзия със самолет
от € 2099 / 4105 лв.
Малайзия,Сингапур и Бали
от € 2399 / 4692 лв.
БУТАН
от € 2890 / 5652 лв.
ЯПОНИЯ
ЯПОНИЯ
-хармония и просветление!

екскурзия със самолет
от € 3469 / 6785 лв.
Иран
Иран
-тъй рече Заратустра!

екскурзия със самолет
от € 1899 / 3714 лв.
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!