Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Създаваме приятелства!

гр.Варна, тел. 052/622-271 / мобилен: 0888 19 88 24
За Космос Травел
Търсене
Главно меню
Таджикистан и Узбекистан

14-дневна екскурзия
Таджикистан и Узбекистан

По пътя на коприната!
Екскурзия със самолет
Дати 01 ОКТОМВРИ- 14 ОКТОМВРИ

от € 2350 / 4596 лв.
Програма
Принтирай в PDF

Програма

ТАДЖИКИСТАН И УЗБЕКИСТАН

ПО ПЪТЯ НА КОПРИНАТА!

 

01.10-14.10.2021

14 дни/12 нощувки
2350 евро / 4596 лева

    Пътят на коприната – за пътешественика тези думи значат много. Това не е просто път, а символ. . Исторически той има много разклонения, но основният минава през централноазиатските страни Узбекистан и Таджикистан. Всяка от тях е една приказка, разказана от „Хиляда и една нощ”. По тези земи в продължение поне на 15 века са се носили керваните със стоки, култури, религии и емоции от запад на изток и обратно. Влиянието на Руската империя е осезателно. „Голямата игра“ , или спорът за надмощие и влияние по тези земи между Великобритания и Русия, е оставила отпечатък и тук. Китайскита  империя също има своето място по тези земи, с усещането си за вечност и неповторимост. Според учените нашите предци са тръгнали на запад от Бадагшанският район на днешен Таджикистан. Величието на Узбекистан и тайните на Таджикистан са само ескизи от едно обаятелно платно. Източни багри и легенди. Тук сякаш думите отстъпват място на мечтите. Докосвайки останките от такива грандиозни исторически събития, определили бъдещето дори на европейската цивилизация, човек не може да остане безразличен. Надяваме се, че запалихме интереса Ви. Останалото е във Вашите ръце. Приятно пътуване!

                                

 

Ден1

София-Истанбул–Душанбе

 Събиране на групата на летище София в 07:00 часа. Излитаме в 9:35 за Истaнбул с Полет ТК1028. Пристигане в Истанбул в 11:05. Излитаме за Душанбе с полет TK254 в 20:55часа

 

 Ден 2

Душанбе

  Кацаме в Душанбе в 03:30 сутринта. След уреждане на визовите формалности, трансфер до хотела. Ранно настаняване и време за почивка. Закуска. В 11 часа започва сити тура на Душанбе включващ: посещение музея на антиките със своята специална експозиция „Буда в Нирвана“ , главният площад Исмоил Сомони, Rudaki Park, Парка на Независимостта. Време за разходка и покупки на централния пазар Mehrgon, защото какво е изтокът без своите пазари. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 3

Душанбе

 Сутринта след закуска потегляме към крепостта от 18 век „Хисар“, намираща се на около 30км от Душанбе. В близост до нея са две медресета от 18 и 19 век, а зад тях се помещава Мавзолей от 16 век. Следва посещение на новият палас „Kochi Navruz“ в Душанбе, построен преди 5 години,характерен с богато украсени тавани, дърворезби, традиционна чайна и просторни зали с прекрасни скулптури и пластики. Следва посещение на Националния Музей на музикалните инструменти, където ще видим инструменти от района на Памир. В половинчасова беседа, музикантът и певец Г-н Shavqmahmad ще ни разясни особеностите на традиционните музикални инструменти от местността Бадакшан, района откъдето се смята, че са тръгнали нашите предци.

 

Ден 4

Душанбе – Искандеркул-Худжант

  Закуска в хотела. Сутринта се отправяме към Искандеркул (130 km) - езерото на Александър Македонски. Ще чуем легендата на това място. Разглеждаме забележителностите в околността и правим лежерна разходка до малък красив водопад. Продължаваме към Худжант (220 km)..Пристигане в Худжант, настаняване в хотела и време за почивка. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

                             

                                                                      

                                  

Ден 5

Худжант –Ургенч-Хива

 Закуска в хотела.Имаме  половин ден за разглеждане на Худжант. Стартираме тура с посещение на националният пазар “Panjshanbe Bazaar” известен по пътя на коприната от 14 век. Продължаваме с посещение на  Централната Джамия,  Мавзолея Sheikh Muslekhitdin, Timurmalik Музей/Крепост. Следобед се отправяме към границата с Узбекистан. Следва трансфер до летище Ташкент и полет до Ургенч. След кацане и кратък трансфер до Хива, се настаняваме  в хотел. Вечеря и нощувка.

 

Ден 6

Хива

  Древния град Хива е бил един от най-важните търговски центрове по пътя на коприната и  столица на Канате – узбекските номадски племена. Въпреки руската доминация през 19 век, градът успява да запази своят средновековен вид почти непокътнат. Днес Хива се гордее с над 50 исторически паметника, прекрасно запазени от 18 и 19 век. Закътани зад масивните крепостни стени, неговите замъци и хареми все още не са загубили блясъка на могъщото си минало. Ще имаме цял ден за разглеждане на множеството забележителности на града, Медресета и Джамии. Тук е и на-високот минаре в Узбекистан. Следва вечеря в местен ресторант с традиционна фолклорна програма. Нощувка в хотела.

                                                                                                                                                                                                                                      

Ден 7

Хива-Бухара 

 Закуска в хотела. Отправяме се към Бухара (480 км). В стари времена придвижването от Хива до Бухара е продължавало повече от месец. Днес отнема около 8 часа с превозно средство през мистериозната червена пустиня “Kyzyl-Kum” и територията на “Khorezm”, която в миналото е била наричана „ Държава на хиляда и сто градове“. По пътя ще видим екзотичните гледки на пустинята и река Амударя (Оксус). При пристигане в Бухара, трансфер до хотела и настаняване. Време за почивка  след дългото пътуване. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 8

Бухара

  Най-религиозният град на Централна Азия, святата Бухара, буквално е осеяна

с архитектурно наследство, обединяващо хиляди години история. Търговски, културен и просветен център, под управлението на Саманидите, градът се превръща в най-голямото интелектуално средище на Ислямския свят. Днес ще посетим някои от най-важните забележителности: внушителната Арка на Бухара и Мавзолеят на Саманидите, Мавзолеят Chashma Ayub, петъчната джамия и Lab-i Hauz, на медресето Kukeldash-най-голямото в града, датиращо от 16 век. Също така ще посетим и комплекса Poi Kalon, където се намира най-високото минаре в града.Нощувка

                  

 Ден 9

Бухара

 Закуска в хотела. Продължаваме с екскурзията в Бухара. Днес ще посетим лятната резиденция на последния Емир на Бухара- Sitorai Mokhi Hosa, която се намира в покрайнините на града. След това ще разгледаме комплекса Bakhauddin Nakshbandi Sufi. Една от четирите школи в суфизма е бухарската. За нея е характерно достигане до просветление чрез самовглъбяване. По-късно следобед ще имаме време за разходка и пазаруване под търговските куполи на Coumpol Bazaar, който съществува от времето на Великия път на коприната. По време на обиколката ще можете да се разходите по тесните улички на стария град и да направите уникални снимки. Вечеря в местен ресторант. Нощувка в хотела.

 

Ден 10

Бухара-Гиджуван-Самарканд

 Тази сутрин по пътя за Самарканд, ще спрем в Гиджуван, намиращ се на около 40км. Там ще посетим семейното ателие за керамика на Master Alisher. Той ще ни запознае със световно известната Гиджуванска школа в керамиката. Наричат я още плачещата керамика. След това продължаваме към Самарканд. Пристигаме и се настаняваме в хотела. Следва вечеря и нощувка 

 

 

 Ден 11

Самарканд

 Закуска в хотела. Започваме екзкурзията в Самарканд включваща: Мавзолеят на Амир Темур и неговите близки ,посещение на известния площад Регистан, състоящ се от Медресе Улугбек, Медресе Шердор и Медресе Тиля-Кори; Джамия Биби ханъм/ единствената такава кръстена на жена/. Следва време за пазаруване на националния базар Siyob, където можете да намерите изобилие от пресни и сушени плодове, ядки, местни сувенири, сладкиши и други неща от които се пълнее. Ще имаме възможност и да посетим и ателието на Khoni Ghil,където се изработва копринена хартия. Вечерта ще посетим домът на прочут художник минитюарист суфи, където ще се насладим на мастърклас по правене на пилаф. Вечеря. Нощувка в хотела.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Ден 12

Самарканд-Ташкент

 Закуска в хотела. Днес продължаваме с обиколката на Самарканд, включваща посещение на Обсерваторията Улукбек и Некропола Shakhi Zinda. Следва свободно време за разглеждане на града до вечерния влак(17:00-19:15) за Ташкент. Пристигане в града, настаняване, късна вечеря и нощувка. 

 

 

 Ден 13

Ташкент

 Закуска. Днес ще направим целодневен тур на узбекската столица, който стартира от старата част на Ташкент: Комплекс Khazrati Imam, състоящ се от мавзолея Kaffal Shashi Mausoleum (16th c.), Медресе Barak-Khan Madrasah (16thc.), джамията Tillya Sheikh Mosque, Медресе Muyi-Mubarak Madrasah – тук се съхранява добре познатия Коран на Khalif Osman от 8 век, единственият такъв запазен от тази епоха, джамията Djuma на Ходжа Akhrar Vali. Продължаваме с разходка в новата част на града: площада на Независимостта, разглеждане статуята на АмирТемур, Операта Alisher Navoi и Балетния театър, Паметника на храбростта. Следва свободно време, прощална вечеря и трансфер до летище в 23:30 часа

                                                                                                                                                                                                                                              

Ден 14

Ташкент-Истанбул-София

 Полет TK371 за Истанбул в 02:40. Пристигане в Истанбул в 05:55. Следва полет ТК1027 за София в 07:35. Пристигаме в София в 08:35. Край на програмата.

 

 

!!Необходимо е да се направи PCR тест 72 часа преди пристигане в Таджикистан!!
По време на тура ще бъде направен още 1 тест за влизанe в Узбекистан-цена на PCR теста-25usd

 

 

Предварителни изисквания за виза за Таджикистан:

 • Валиден международен паспорт – 6 месеца от датата на излизане от държавата
 • Към момента цената за виза в Таджикистан е 50 долара и се плаща на място.

Цената включва:

 • самолетни билети по програмата с включени летищни такси и вътрешни полети;
 • 12 нощувки със закуски. 12 вечери;
 • всички входни такси за посещаваните по програма туристически обекти;
 • всички междуградски трансфери с автобус и влак;
 • местен гид с опит с български групи;
 • водач – преводач от Космос Травел със седем тура по дестинацията;
 • Застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 20 000 щатски долара към „ЗД Евроинс“ АД, покриваща медицински разходи в резултат на КОВИД-19 

Цената не включва:

 • доплащане за единична тая – 480 евро.
 • лични разходи;
 • бакшиши;

Предимства на програмата:

- Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”;
- Програма без аналог в България;
- Специално подбрани хотели проверени на място;
- Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута;
- Удобно годишно време за посещение на страните от Централна Азия;
- Опитен водач на групата със седем тура по маршрута,  запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.

 

Забележки:

**Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.65 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.

 

Условия на пътуването:

 • Минимален брой туристи: 12
 • Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 30 дни преди тръгването.
 • Начин на плащане: депозит при записване-1000 лева и окончателно плащане – 30 дни преди тръгването.

 

**ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“

 Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

 

Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“  съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗАД Армеец“ с адрес - гр.София, ул. „Стафан Караджа“ 2. Застрахователна полица номер 18 268 1315 0000672073

 

Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.

 

 

Запитване за резервация за тази екскурзия

Запитване за

Таджикистан и Узбекистан По пътя на коприната!

Дати: 01 ОКТОМВРИ- 14 ОКТОМВРИ
Вашето име
E-mail
Телефон
Моля, въведете
Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Възрастни
Деца
Уточнения
Сподели във Facebook Сподели
Запитване

Подобни екскурзии

БУТАН
от € 2990 / 5848 лв.
Иран
Иран
-цивилизация без аналог

екскурзия със самолет
от € 2099 / 4105 лв.
Почивка на о-в Бали
Почивка на о-в Бали
Индонезия

екскурзия със самолет
от € 1150 / 2249 лв.
Чили с Великденския остров
от € 4599 / 8995 лв.
Байкал и Монголия
от € 3799 / 7430 лв.
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!