Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Създаваме приятелства!

гр.Варна, тел. 052/622-271 / мобилен: 0888 19 88 24
За Космос Травел
Търсене
Главно меню
Узбекистан и Аралско Море

12-дневна екскурзия
Узбекистан и Аралско Море

Eдна малка стъпка към безкрая!
Екскурзия със самолет
Дати 10 ОКТОМВРИ

от € 2250 / 4401 лв.
Програма
Принтирай в PDF

Програма

Узбекистан - една малка стъпка към безкрая!

 

10.10.2021

14 дни/12 нощувки
2250 евро / 4401 лева

 

Пътят на коприната – тези думи значат много. Това е повече от път. Това е символ. Исторически той има много разклонения, но основния минава през централноазиатските страни Киргизия, Узбекистан и Туркмения. Всяка от тях е една приказка, разказана сякаш от „Хиляда и една нощ“. По тези земи в продължение поне на 15 века керваните са пренасяли не само стоки, но и култури, религии и емоции от запад на изток и обратно. Узбекистан е перлата по този път. Ферганската долина, Ташкент, Самарканд, Бухара и Хива, Нукус, са като естествен декор на вековни легенди. Легендите говорят за суфистите от Бухара, Харема в Хива и персите от Самарканд. Влиянието на Руската империя е осезателно. „Голямата игра“ / спорът за надмощие и влияние по тези земи между Великобритания и Русия/, е оставила отпечатък и тук. Китайскита империя също е гравирала по тези земи разбирането си за вечност и неповторимост. Източни багри и нюанси. Тук сякаш думите отстъпват място на въображението. Докосвайки останките от такива велики исторически събития, определили бъдещето дори на европейската цивилизация, човек не може да остане безразличен. Всяко пътуване започва с една малка стъпка. Ние направихме нашата. Узбекистан е първото стъпало към непознатата централна Азия. Приятно пътуване.

 

Ден 1 

Групата се събира в София на летището към 18:30-19:00 чекираме се и излитаме с полет ТК1030 за Истанбул в 21:30, кацаме в Истанбул в  22:55. След кратка почивка ще излетим от Истанбул за Ташкент с полет ТК368 в 00:55 и пристигаме в 07:10 в Ташкент.

 

Ден 2 Ташкент 

Среща на летището и трансфер до хотела. Ранно настаняване (около 8 часа). След закуска, време за почивка и възстановяване след дългата нощ. Следобедна обиколка на Ташкент, който е един от най-старите и големи градове в Централна Азия. Градът е столица на Узбекистан от 1930 г. насам и образец на съветската и постсъветската архитектура. Турът започва от старата част на града с посещение на площад Хаст Имам - мястото, където са събрани реликви от мюсюлманския свят и е религиозният център на Ташкент, място за поклонение на вярващи от близо и далеч. В района се намират следните забележителности: Барак-Хан (XVI в.), Джамията Тила-Шейх (XIX в.), Мавзолеят на св. Кафал Шаши (XV в.) и Ислямският институт на Имам ал-Бухари, където се обучават бъдещите ислямски проповедници. Ще видим и богата библиотека от ориенталски ръкописи. Гвоздеят на деня е напълно запазеният световноизвестен Коран на халиф Осман от седми век.

Продължаваме с Кукелдашкото медресе и най-стария пазар в Ташкент - Чорсу. Бидейки векове наред на пътя на коприната, пазарът е бил важно средище на търговия.

Вечеря в хотела. Нощувка в Ташкент.

 

 

Ден 3 Ташкент-Нукус 

Ще получите закуска за из път от хотела. 

06:00 Трансфер до летище и полет HY-11 в 07:25.

09:05 Пристигаме. Посреща ни шофьор на летището. Следва трансфер до центъра на града, за да стартира обзорна обиколка на Нукус. Ще се докоснете до културното наследство на Централна Азия в Музея на изкуствата на името на Савицки. Както е признато от експертите и световните средства за масова информация, този музей има една от най-добрите колекции на изкуството в Централна Азия и втората по големина и най-значима колекция от руски авангард в света.

Трансфер до хотела, настаняване (от 14:00) и време за почивка.
Вечеря в местен или ресторанта на хотела. Нощувка в Нукус.

 

Ден 4 Нукус - Муйнак-  Аралско море

Закуска в хотела. Отпътуване с джипове за Муйнак. По пътя ще посетим паметника на жертвите от Втората световна война (сега символично посветен на Арал). Паметникът се намира в най-високата точка на Муйнак, откъдето се открива уникална панорамна гледка към града и морското дъно.В Муйнак ще посетим "Гробището на корабите", музей в Дома на културата, където са изложени творбите на художниците Ф. Мадгазин и Р. Матевосян, изобразяващи Аралско море и река Амударя в техните платна. Тук можете да сравните как морето се е променяло в годините. Обяд в къща за гости в Муйнак. Продължаваме по източеното дъно на Аралско море. Изкачвайки се до платото Устюрт, ще спрем до великолепните каньони. Разходка. Вечеря край огъня. Нощувка в лагера от юрти.

 

Ден 5 Аралско море - Нукус 

Закуска в лагера Юрт. След това събираме багажа и заминаваме. По пътя посещаваме крепостта Курганча кала от 13 век. Спирка в село Кубла Устюрт. Можете да опитате шубат (камилско кисело мляко). Пристигаме на езерото Судочье, посещаваме изоставеното село Урга, старата рибна фабрика и фара на хълма. Обяд в Кунград. След обяд трансфер до некропола Миздахан 14 век, разположен в района на Ходжели. Обиколка на некропола, по време на която ще видите: мавзолея Назлумхан (XII-XIVcc), хълма Касаб Джумарт, Шамун Наби (XIX век), мавзолея на Халифа Ережеп и Гаур кала (VI пр.н.е.-IX сл. Хр.). След програмата се връщаме в Нукус. Вечеря в ресторант. Нощувка в Нукус.

 

 

Ден 6 Нукус-Хива 

 

Слeд закуска се отправяме към Хива. По пътя ще посетим древната пустинна крепост Топрак Кала. Обяд. След пристигане в Хива, вечеряме в ресторант. Нощувка.

 

Ден 7 Хива 

Хива - най-запазеният стар град в централна Азия. Каравани са преминавали векове от Китай към Европа и обратно. Незаобиколима спирка по пътя е била Хива - град-музей под небето. Ако някога сте мечтали да се потопите в източната приказка, мечтите ви ще се сбъднат. Обиколка на град Хива: Архитектурен комплекс Ичан-Кала (XII-XIX), Резиденцията на последния Хива-Хан , включително мавзолей Исмаил Ходжа, Медресето на Мохамед Амин Хан, замъкът Куня-Арк (XVI-XVI), Кулата на малката Калта, Таш Дворецът Hovli (XIX), мавзолеят Pahlavan Mahmud (XIV-XVIII), джамията Джума (X). Тесни улички, издълбани веранди и врати „айвани“, величествени минарета и мавзолеи, всички пазени с грижа в този град като голямо богатство на средновековната цивилизация. Ще видим демонстрация в работилница за коприна под егидата на ЮНЕСКО, където ще имате възможност да тъчете свои късове коприна. Вечеря в ресторант с шоу-програма. Нощувка в хотела.

 

Ден 8 Хива-Бухара

След ранна закуска отпътуваме за Бухара през фамозната червена пустиня Казъл -Кум (480 км, около 8 часа). За обяд ще спрем на пикник с предварително раздадени пакети, чай и кафе от нашите домакини. По пътя ще видим древната Амударя (преди Оксус). Пристигаме късния следобяд в Бухара. Настаняване в хотела за две нощувки. Вечеря в местен ресторант. Нощувка .

 

 

Ден 9 Бухара 

Закуска в хотела. Святата Бухара, родина на Ибн Сино (Авицена), обичан град на много светци и световно известният, веселият  Ходжа Насредин. Оживена, шумна и дори луксозна за времето си столица на Емирството. Когато чуете „Разкош на Изтока“ - това е Бухара!Обиколката на града започва с мавзолея на Исмаил Самани (гробницата на фамилията на зловещия Саманид от края на IX - началото на X век), мавзолея Chashma Ayub, джамията Боло-Хауз (началото на XX), Цитадела Ковчег (IV) - град в град, Ансамбъл Пой Калон (Пиедестал на Великия), религиозното сърце на Свещената Бухара, се състои от Минарет Калон (XII), Калия джамия (XII), Мири Арабска Медреса (XVI), Медресе на Улугбек ( 1417), медресе Нодир Диванбеги, медресето Абдул Азиз хан, джамията Магоки-Атори (датирана XII-XVI век), ансамбъл Ляби-Хауз (датирано от XIV-XVII век), ансамбъл Кош-медресе и медресетата Абдулахан. Завършваме деня с Чор-Минор (четири минарета).

Свободно време.Съветваме ви да посетите Бухарските куполни базари (от 15-16 век): Токи Сарафон (Купол за обмен на пари), Токи-Телпак Фурушон (Куполът на производителите на шапки), Токи Заргарон (Куполът на бижутерите) и Тим Абдулахан (Центърът на коприната). Ще опитате автентични местни деликатеси в дома на Рахмон Тошей, опитен майстор на гоблени. Ще посетите и уъркшоп. Вечеря в ресторант. Нощувка.

 

Ден 10 Бухара-Самарканд 

След закуска ще довършим започнатото от предния ден с посещение на мавзолея Bahouddin Nakshbandi (от XVI-XIX век), гробовете на майка му и неговия учител (от XIV), мавзолей Chor-Bakr (от X век), посещение на лятната резиденция Sitorai Мокхи Хоса (датирана XIX век).

В 15 часа трансфер до гарата за следобеден влак до Самарканд. Пристигане и настаняване в хотел в Самарканд. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.

 

 

Ден 11 Самарканд 

Според четвъртия стълб в исляма, всеки вярващ е длъжен поне веднъж в живота си да посети Мека и Медина. Ако обаче не успее, посещението на Самарканд се е признавало за хадж. Ето до какво място сме се докоснали. След закуска целодневна обиколка на града. Започваме с Гур Емир - известната „Гробница на краля“.Това е мавзолеят на азиатския завоевател Тамерлан и неговите потомци.

По-късно посещаваме площад Регистан, който дълги векове е бил сърцето на Самарканд. Думата "регистан" означава "пясъчно място" и произлиза от пясъка, останал след изсъхване на река, минаваща през региона. Ще видите трите красиви медресета: Медресето Улуг-Бек, построено през петнадесети век; медресето Тиля-Кори, построено през ХVІІ век; медресето Шер-Дор, построено също през седемнадесети век.По-късно ще видите най-величествената постройка от времето на Амир Тимур - главната петъчна джамия Биби-Ханъм,/ единствената наречена на жена/ и местния пазар на Пътя на коприната. Ще се насладим и на прочутите местни сладки.Следва забележителният комплекс Шахи Зинда, който е тясна улица, съдържаща множество мавзолеи, включително гробницата на Кази Заде Руми, която е била учителка на внука на Тимур, Улуг Бег. Вечеря в местен ресторант. Нощувка.  

 

Ден 12 Самарканд-Ташкент 

 

Закуска в хотела. Свободно време до напускането на хотела (12 часа). Време за разходка и пазар в националния базар Сиоб. Там ще се откриете свежи и сушени плодове, разнообразие от ядки, традиционни сладки, различни видове хляб и местни сувенири.

16:00 Трансфер до жп гарата за влак до Ташкент в 17:00.

19:10 Пристигане, среща с шофьора си на гарата и трансфер до града. Вечеря в местен ресторант. Трансфер до хотела.
Настаняване и нощувка в Ташкент.

 

Ден 13 Ташкент 

Закуска в хотела.След вечеря трансфер до летището за вечерен полет от Ташкент ТК371 02:35 до Истанбул, кацаме в 05:50, след това излитаме за София в 07:50 с полет ТК1027 и кацаме в 09:05. Край на програмата.

Продължаваме с обиколката на града: ще посетите Музея за приложни изкуства, в старото имение на 
руско-туркестанския губернатор. Има повече от 7000 произведения на традиционното народно изкуство, 
започвайки от първата половина на XIX век.
По-нататъшно посещение на площад Мустакилик (Независимост) в сърцето на Ташкент и разглеждане 
на площада на театъра Opera Navoi.
Вечеря в местен ресторант. Нощувка в Ташкент.

 Ден 14 Ташкент-Истанбул 

След вечеря трансфер до летището за вечерен полет от Ташкент ТК371 02:35 до Истанбул, кацаме в 05:50, след това излитаме за София в 07:50 с полет ТК1027 и кацаме в 09:05. Край на програмата.

 

 

Хотели по програмата:

Ташкент - GRAND Capital

Нукус - Jibek Joly

Аралско море - Yurt Camp

Хива - Orient Star Khiva

Бухара - Devon Begi

Самарканд - Malika

 

Изхранване полупансион. В Аралско море пълен пансион.

Транспорт - самолет, влак, автобус и джип.

 


!!Необходимо е да се направи PCR тест не по-рано от 72 часа преди пристигане в Ташкент!!

В последния ден от тура ще бъдe направен още 1 тест на излизане от Узбекистан (цена: 25 USD).

 

Цената включва:

● Самолетни билети по програмата с включени летишни такси и вътрешен полет.

● 12 нощувки със закуски и вечери;

● Вътрешен полет – Ташкент – Нукус;

● Билети за влак – Бухара-Самарканд- Ташкент;

● Шоу програма в Хива;

● Закуски в хотела, обяд (3 бр.) и вечеря (12 бр.);

● Минерална вода 1л. на човек на ден;

● При всяко пътуване има транспорт с климатик;

● Джипове за екскурзията до Аралско Море;

● Местен гид;

● Застраховка "Помощ при пътуване" с покритие 20 000 щатски долара , покриваща медицински разходи в резултат на КОВИД-19;

● Входни такси за всички обосновени забележителности (не включва снимки или видео)

● Предпазен комплект (маски, ръкавици, дезинфектанти);

 

Цената не включва:

● Такси за снимки или за заснемане на видео в някой обекти;

● Хранения извън посочените в програмата;

● Напитки;

● Бакшиши;

● Лични разходи;

● Доплащане за единична стая - 450 евро;

 

Предимства на програмата:

  • Тематичен маршрут, насочен към ценители проучващи древния “път на коприната”;
  • Програма без аналог в България;
  • Специално подбрани хотели проверени на място;
  • Богата екскурзионна програма покриваща всичко най-интересно по маршрута;
  • Удобно годишно време за посещение на страната от Централна Азия;
  • Опитен водач на групата с шест тура по маршрута,  запознат в детайли с местните вярвания, обичаи и традиции.
  • Много добре клалифициран местен гид, запознат в детайли с изискванията на българските туристи

 

 

Забележки:

**Цената на програмата е калкулирана при курс 1 USD = 1.65 BGN. При повишаване на курса с над 0,05 BGN цената подлежи на корекция.

 

Условия на пътуването:

Минимален брой туристи: 15

При недостигнат минимален брой на туристите (между 10-15)-доплащане 100 евро/човек.

Срок за уведомяване за недостигнат минимален брой туристи: 20 дни преди тръгването.

Начин на плащане: депозит – 1000 лева и окончателно плащане – 14 дни преди тръгването (30.04.2021г.)

Неустойки при анулация от страна на клиента:

а) от 30 дни до 14 дни преди пътуването – стойността на депозита

б) от 14 дни до деня на пътуването - 4% от цената на туристическият пакет, представляваща такса отказ и сумите по направени резервации по програмата, които са невъзвращаеми.

 

**ТО Космос Травел ЕООД предлага Застраховка „Отмяна от пътуване“

 

 Предоставяме възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” по чл. 80, ал. 1, т.14 от Закона за туризма, покриваща разходите за съкращаване, прекъсване и анулиране на пътуването, поради здравословни причини на пътуващия, негови близки, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др. Стойността на застраховката се изчислява на база крайна дължима сума по договора и времето, оставащо до началото на пътуването, като има значение и възрастта на Потребителя. Стойността на застраховката е между 2% и 3% върху крайната дължима сума по договора за организирано пътуване.

 

Космос Травел ЕООД има сключена застраховка „Отговорност на туроператора“  съгласно чл. 97 от Закона за туризма с „ЗД Евроинс“ АД с адрес - гр.София, бул. „ Христофор Колумб“ 43.

 

Космос Травел ЕООД притежава лиценз за туроператорска дейност 5200/28.01.2005г.    

Запитване за резервация за тази екскурзия

Запитване за

Узбекистан и Аралско Море Eдна малка стъпка към безкрая!

Дати: 10 ОКТОМВРИ
Вашето име
E-mail
Телефон
Моля, въведете
Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Възрастни
Деца
Уточнения
Сподели във Facebook Сподели
Запитване

Най-популярни екскурзии

БУТАН
от € 2990 / 5848 лв.
Почивка на о-в Бали
Почивка на о-в Бали
Индонезия

екскурзия със самолет
от € 1150 / 2249 лв.
Чили с Великденския остров
от € 4599 / 8995 лв.
Байкал и Монголия
от € 3799 / 7430 лв.
Етиопия
Етиопия
сърцето на Африка

екскурзия със самолет
от € 2980 / 5828 лв.
Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!