Космос Травел - круизи, почивки, екскурзии
Създаваме приятелства!

гр.Варна, тел. 052/622-271 / мобилен: 0888 19 88 24
За Космос Травел
Търсене
Главно меню
Начало | Круизни компании | Norwegian Cruise Line

Круизна компания Norwegian Cruise Line, кораби, круизи

Кораби на Norwegian Cruise Line

Полезна информация и условия на Norwegian Cruise Line

Документи за пътуване

БИЛЕТ за КРУИЗ (задължителен за всички пасажери)
Билетът за круиз е електронен. Ще го получите от вашия туристически агент по е-мейл до няколко дни преди началото на круиза и след като сте заплатили окончателния баланс за заявения круиз. Един електронен билет се отнася за всички пасажери настанени в една и съща каюта. Билетът за круиз представлява договор за превоз на пътници и техния багаж и регламентира вашите взаимоотношения с круизната компания при възникване на различни обстоятелства по време на осъществяване на круиза.

МЕЖДУНАРОДЕН ПАСПОРТ (задължителен за всички пасажери)
За осъществяване на пътуването трябва да разполагате с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца след датата на приключване на круиза. Пасажери с българска националност НЕ могат да се настанят на борда на круизния кораб с лична карта или с шофьорска книжка.

Втори документ за идентификация (лична карта или шофьорска книжка). 
Препоръчваме да носите втори документ за идентификация – лична карта или шофьорска книжка
 

ПРЕДВАРИТЕЛНА ОНЛАЙН РЕГИСТРАЦИЯ (задължителна за всички пасажери)
Билетът за круиз се предоставя на пасажерите, едва след попълване на задължителната регистрация. Тя трябва да се попълни най-късно до 4 дни преди началото на круиза. В случай, че нямате такава регистрация е възможно забавяне на процеса на настаняването ви на борда на кораба или дори отказ за настаняване.

Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” 
В цената на круиза НЕ е включена такава застраховка, поради което всеки пасажер следва на свой риск и за своя сметка да сключи застраховка „медицински разходи в чужбина с асистанс и репатриране” с избран от него застраховател. Препоръчва се също да си осигурите застраховка, покриваща загуба и повреда на багаж, застраховка „злополука” и др. застрахователни продукти, покриващи различни рискове по време на пътуване извън България.

Изисквания на имиграционните власти в посещаваните държави и визи
Имиграционните изисквания на различните държави варират и могат да се променят по всяко време, поради което препоръчваме да се обърнете за допълнителна информация към посолствата на държавите, включени в маршрута на вашия круиз. 

Пътуване с деца

Резервации за деца под 21 години се правят само в случай, че те са придружени от възрастен – лице над 21 години.

Когато дете под 18 години пътува само с единия си родител, тогава придружаващия родител трябва да представи предварително попълнена и нотариално заверена форма по образец на NCL, с която декларира че носи пълна отговорност за поведението и действията на детето по време на круиза. Чрез този документ също отсъстващият родител декларира, че предоставя права на NCL за медицинско лечение на детето в случай на възникване на внезапно заболяване или злополука. Липсата на този документ може да възпрепяства настаняването ви на борда на круизния кораб. В допълнение на т.нар. “parent consent form”, придружаващият родител трябва да разполага и с нотариално заверен документ, издаден на български и на английски, чрез който отсъстващият родител дава съгласието си детето да напуска България.

Когато круизът включва пристанища в Канада, горните изисквания се прилагат за всички деца под 21 години.
 
Изключения от правилата за настаняване на борда на кораба на лица под 21 години се правят само, когато пасажерите са брачна двойка, която представи акт за граждански брак, преведен на английски и нотариално заверен.

Някои услуги не може да се предоставят на деца и някои зони на кораба са недостъпни за деца в определени часове или през цялото време. 
 
На борда на кораба не се допускат бебета под 6 месечна възраст, за някои маршрути и под 12 месечна възраст.

Програми за деца на борда на корабите на NCLПродуктът на NCL е ориентиран към младите пасажери, в това число и семействата с деца. Част от продукта е предоставяне на разнообразни занимания за деца на различна възраст. NCL имат разработени програми за 4 възрастови групи:
-       JUNIORS – от 2 до 5 години
-       FIRST MATES – от 6 до 9 години
-       NAVIGATORS – от 10 до 12 години
-       TEENS – от 13 до 17 години
Конкретните занимания варират за различните кораби и в зависимост от големината на групите. Те са безплатни и се провеждат в определени часове, които може да научите от рецепцията на детския или тийн-клуба. Възможно е да поверите децата си на грижите на екипа от детския клуб в по-късните вечерни часове или когато сте на брега. Заниманията отново са групови, но в този случаи се заплаща и такса за ползване на услугите на детския клуб.

Багаж

NCL няма конкретни ограничения относно количеството багаж, което ще носите с вас на борда на кораба по време на круиза. Основното ограничение в броя чанти и теглото им обичайно се задава от изискванията на авиокомпанията, която ще използвате за транспортиране до / от началното / крайното пристанище на вашия круиз. Все пак препоръчва се багажът да не надвишава 2 пътни чанти с максимално тегло до 23 кг. всяка от тях. Документи, лекарства и ценности трябва да носите винаги само в ръчния си багаж. 

Облекло

Едно от най-големите предимства на FreeStyle круизите е, че няма строги изисквания по отношение на облеклото. Стилът на обличане може да бъде определен като “Resort-Casual”, т.е. подходящи за сезона дрехи, които варират от ежедневно, спортно и плажно облекло до вечерно облекло в спортно-елегантен стил. Това е идеалната почивка за всички, чиято ежедневна работа налага строго съблюдаване на етикета в облеклото. Сега обаче сте във ваканция и всичко е позволено!!! Без формалности и ограничения!!!
Онези от вас, които предпочитат формалното облекло и формалните вечери, могат да включат съответните дрехи и аксесоари в багажа си. Обстановката в ресторантите на борда на корабите е елеганта и стилна, така че предполага и такъв вид облекло, но то определено не е приоритет на FreeStyle круизите.

Здравословни и физически проблеми          

Винаги, когато е възможно NCL се опитва да настани на борда на кораба хора със специални нужди. На всички круизни кораби има каюти, пригодени за инвалиди. Съществуват обаче различни условия, за приемане на пътници със здравословни и физически проблеми на борда на корабите на NCL.

Бременност

Жени, навлезли в 24-тата седмица от бременността си не се приемат на борда на кораба. 

Домашни любимци    

Домашни любимци не се приемат на борда на корабите на NCL. Качването на животни е разрешено само в случай, че те са сертифицирани водачи на инвалиди. Круизната компания трябва да бъде уведомена за такива обстоятелства поне 60 дни преди началото на круиза.

На круизния терминал-процедури            

Час за явяване на круизния терминал в началното пристанище и час на отплаване
Началният час, в който започва чекирането за качване на борда на кораба в началното пристанище е упоменат във вашия круизен билет. Препоръчваме да не се явявате по-рано на терминала от упоменатия начален час, тъй като на круизните терминали няма удобства за продължителен престой на пасажери и багаж. 
Часът на отплаване от началното пристанище е посочен в подробното описание на пътуването, във вашия круизен билет. ВАЖНО! Всички пътници трябва да са приключили с чекирането си и да са на борда на кораба не по-късно от 2 часа преди обявения час на отплаване!!!
 
Пътници, които се явят за чекиране след като гишетата са затворени, ще трябва за своя сметка да се придвижат до първото следващо възможно пристанище от маршрута. 
 
На круизния терминал в началното пристанище се извършват следните процедури:
1.     Предаване на основния багаж за натоварване на борда на кораба
2.     Проверка на документите на пасажерите
3.     Откриване на бордна сметка и получаване на ключ за каютата.
 
Подробна информация относно отделните процедури може да получите заедно с билета за круиз.

ВАЛУТАТА НА БОРДА НА КРУИЗНИТЕ КОРАБИ НА NCL е ЩАТСКИ ДОЛАР (USD)
 

Преди да влезете във Вашата каюта
Обичайно каютите са достъпни за пасажерите след 14:00 часа. През това време всички заведения за хранене, както и баровете и кафенетата вече работят, така че може да се възползвате от всички услуги веднага след качването Ви на борда. Препоръчваме Ви да направите една кратка обиколка на всички пасажерски палуби, за да се ориентирате в обстановката (разположение на ресторантите и баровете, театъра, интернет кафето, басейните, спа и фитнес центъра, детския клуб, външните палуби, зали и фоайета и т.н.). 

В каютата
В първия ден от круиза в каютата трябва да получите писмена информация за следното:
а/ “FreeStyle Daily” – това е ежедневния бюлетин с програмата на борда на кораба. Обичайно се предоставя на английски език, но на повечето кораби има програма на немски, испански или френски език, а на корабите, плаващи в Европа може да има налична програма и на РУСКИ език. 
б/ Кратко описание и цени за бреговите екскурзии, предлагани по време на пътуването. Ценоразписът представлява и форма за заявка на екскурзии. Може да попълните формата и да я пуснете в пощенската кутия, която се намира на “Shore Excursion Desk”. В случай, че имате нужда отдопълнителна информация относно бреговите екскурзии може да получите такава от служителите на “Shore Excursion Desk”.
в/ Рекламни материали относно допълнителните услуги предлагани на борда на кораба, дневните промоции и т.н.
г/ Ваучери за брегови екскурзии в случай, че сте поръчали такива предварително (on-line)
 
ВАЖНО! Винаги преглеждайте писмените материали, които получавате в каютата, някои от тях съдържат важна за Вас информация, свързана с конкретни детайли от пътуването.

Инструктаж за безопасно пътуване “LIFE BOAT DRILL”

Този инструктаж се провежда в първия ден от круиза, той е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН за всички пасажери. По време на инструктажа всички услуги на борда се преустановяват. Инструктажът съдържа 
важна информация относно действията, които следва да предприемете в случай на инцидент: как да поставите спасителната си жилетка, къде е Вашата сборна станция за качване в спасителната лодка и т.н. Информация за Вашата сборна станция е изписана на бордната Ви карта – “Assembly/Muster Station”, както и на евакуационния план на кораба, който се намира на вратата на Вашата каюта.

Разходи за допълнителни услуги на борда на кораба        

На борда на кораба се прилага системата за БЕЗНАЛИЧНИ разплащания. Единственото платежно средство на борда е вашата БОРДНА КАРТА, зад която стои вашата БОРДНА СМЕТКА. На борда на кораба НЕ може да се разплащате с пари в брой или с нормални кредитни карти.

Какво може да заплащате чрез бордната си сметка?
–      ВСИЧКИ стоки и услуги, които не са включени в основната цена на круиза, а имено:
-       Брегови екскурзии 
-       Всички бутилирани безалкохолни напитки, всички алкохолни напитки, алкохолни и безалкохолни коктейли, специални видове кафе, включително „espresso”. Не се заплащат напитките и водата, които се предоставят на автоматите, разположени в бюфета на кораба. Не се заплаща наливната вода (regular water). Не се заплаща за филтърно кафе и чай, поръчвани в основните a-la-carte ресторанти, чрез рум-сървис или от автоматите на бюфета
-       Пране и гладене 
-       Услугите на козметичния и SPA център 
-       Фотографски услуги 
-       Боулинг /на борда на корабите Norwegian Epic, Norwegian Gem, Norwegian Pearl/
-       Интернет 
-       Използването на телефон и факс 
-       Някои специализирани ресторанти изискват заплащане на допълнителна такса (виж точка “Трябва ли да плащам допълнително за някои ресторанти?”). 
-       Бакшиши за обслужващия персонал - За удобство на пасажерите, NCL автоматично начислява такса обслужване към бордната им сметка. Таксата е USD 12 / ден за пътник над 3 години; не се начислява такса за деца под 3 години. В случай, че не сте доволни от обслужването на борда на кораба, трябва да информирате навременно служителите на рецепция. Бакшишите може да се предплатят заедно с цената за круиза, като в този случай сумата се изчислява в ЕВРО.
-       Такса обслужване в размер 15% се начислява автоматично към всяка ваша поръчка за напитки от баровете на кораба. За кораб Pride of America тази такса е 18%
-       Такса обслужване в размер 18% се начислява автоматично към всяка ваша сметка за услуги на спа центъра и фризьорския салон
-       ДДС съгласно испанското законодателство се заплаща за всички стоки и услуги, предоставяни на борда на корабите, изпълняващи круизи с начално и крайно пристанище БАРСЕЛОНА, както и когато даден кораб е в испански териториални води.
-       Мероприятия, за които е обявена такса за участие (дегустации на напитки; арт-аукциони и др.)

ВАЖНО! Чиповете за казиното се заплащат с пари в брой или с реална кредитна карта директно на касата на казиното

ВАЖНО! При слизане на брега, дори и с организирани от NCL екскурзии, всички допълнителни разходи се заплащат на място в съответната местна валута или с реална кредитна карта. БОРДНАТА КАРТА може да се използва за разплащане САМО на борда на кораба.

Езици на борда на круизните кораби на NCL            

Официалният език на борда на всички кораби на NCL е АНГЛИЙСКИ. Използват се обаче италиански, френски, испански и немски език. В двата основни ресторанта на корабите, плаващи в Европа, се предоставя меню на руски език.

Брегови екскурзии    

Във всички пристанища NCL предлага богат избор от брегови екскурзии с екскурзовод на АНГЛИЙСКИ ЕЗИК. По време на някои круизи в Европа е възможно за някои пристанища, някои екскурзии да се предлагат също с екскурзовод с немски, френски или испански език. Резервациите за брегови екскурзии може да направите предварително (ONLINE) или на борда на кораба.

Комуникации на борда на кораба        

Всички кораби са оборудвани със сателитна телефонна система за лесно осъществяване на връзка суша – кораб. Получаването и изпращането на факс също е възможно. На всички кораби има интернет връзка (кабелна и/или безжична). Естествено може да използвате Вашите мобилни телефони докато сте на борда на кораба, като ще бъдете таксувани според тарифния план на Вашия мобилен оператор. Ако желаете да сте в по-тясна връзка със света може да носите своя собствен лаптоп.
 
На борда на кораба има сателитна мобилна връзка (не всички мобилни апарати и мобилни оператори поддържат такава). Ползването й е по тарифи на вашия мобилен оператор за сателитни комуникации.
 
Повече информаци относно комуникациите на борда на кораба може да получите заедно с круизния билет.

Електричество на борда на кораба.              

На борда на всички кораби на NCL има контакти (американски стандарт) за 110 V напрежение. На борда на някои кораби има и контакти (европейски стандарт) за 220 V напрежение. Корабите, опериращи в Европа обичайно (но не гарантирано) имат възможност за ползване на електроуреди европейски стандарт със захранващо напрежение 220 V.

Съхраняване на ценности на борда на кораба        

Всички каюти на борда на корабите на NCL са оборудвани със сейфове с електронно заключване. Препоръчваме да държите пари, лични документи и други ценности в сейфа. Круизната компания не носи отговорност за каквито и да е загуби и повреди на документи, пари и ценни вещи на пасажерите.
 
Посетители на борда на кораба – поради съображения за сигурност не се допускат външни лица на борда на кораба.

Пране и гладене            

На борда на кораба се предлагат услуги пране и гладене, химическо чистене, премахване на петна и преса срещу допълнително заплащане. Консултирайте се за цените с камериера. Противопожарните мерки на борда на кораба не допускат ползването на ютии в каютите.

Медицински услуги на борда на кораба        

На борда на всеки кораб на NCL има лекар и медицинска сестра, които ще Ви съдействат за решаване на здравословен проблем. Медицинските услуги се заплащат. 

 
Програми на NCL за честване на специални случаи (рождени дни, годишнини от сватби, меден месец и др.)
NCL предлага пакети срещу допълнително заплащане за честване на различни специални поводи.

Тютюнопушене на борда на корабите на NCL.

В повечето зони на борда на кораба тютюнопушенето е напълно забранено. Пушенето на цигари е разрешено в каютите, на балконите на каютите, в казиното и на определени места на външните палуби. Пушенето на пури и лули е разрешено само на определени места на външните палуби и в салона за пури (не е наличен на всички кораби).       

Ограничения във връзка с употребата на алкохол на борда на кораба.

Има известни възрастови ограничения по отношение употребата на алкохол. Има ограничения и по отношение внасянето на борда на кораба на алкохол, закупен на брега.

Морска болест

Круизните компании оперират своите кораби в различни дестинации, като маршрутите и датите на отплаване са съобразени с климатичните и метеорологични условия по места. Ето защо пътниците не биха усетили дискомфорт по време на своето пътешествие, тъй като рядко се случва попадане в бурно море. Всички кораби са напълно стабилизирани. Все пак, желателно е по - чувствителните пътници да си осигурят предварително съответните медикаменти.

Шум на борда на кораба

Обичайно корабите се движат между пристанищата в открито море през нощта. Ето защо каютите, които се намират на по-ниските палуби може да са малко по-шумни. Това важи и за каютите, разположени в близост до нощните клубове, асансьорите и стълбищата, както и до някои сервизни помещения. Плановете на корабите, предоставяни в различни брошури и уеб сайтове са условни и не дават информация за нивото на шум в различните каюти. 

 

Информацията предоставена по-горе е за Ваше улеснение. Същата подлежи на промяна от страна на круизната компания по всяко време и без предизвестие, за което Космос Травел не носи отговорност.

Този сайт използва бисквитки (cookies), за да може да функционира правилно. Повече за бисквитките Разбрах и приемам!